Ливанският служебен премиер: Помощта за нас от ЕС е безусловна

Ливанският служебен премиер Наджиб Микати обясни днес пред депутатите, че новият пакет от помощи, предложен от ЕС на Ливан, не е обвързан с никакви условия и че не е подписано никакво споразумение в това отношение, предаде Националната новинарска агенция на Ливан (ННА).

"Потвърждавам, че помощта не е обвързана с никакви предварителни или последващи условия и не е подписано никакво споразумение с Европейския съюз по този въпрос", каза Микати на парламентарното заседание, посветено на помощта за разселените сирийци. Той подчерта необходимостта от пълно съгласие между ливанците за решаване на въпроса с разселените сирийци, предаде БТА.

"Европейската помощ, обявена от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в присъствието на кипърския президент (Никос Христодулидис), е потвърждение на периодичната подкрепа, която Европейската комисия предоставя на Ливан от години", заяви Микати.

"Тази европейска подкрепа е предназначена за основните услуги, предлагани от Комисията на държавните институции в областта на социалната защита, образованието, водоснабдяването и здравеопазването", обясни той. "Урсула фон дер Лайен обеща преоценка на тази помощ на всеки шест месеца с оглед на нуждите на Ливан. Тя също така обеща удвоени суми и европейски инвестиции в Ливан, след като бъдат одобрени необходимите закони за реформи", добави той.

"Това, от което се нуждаем днес, е единна национална позиция - далеч от взаимната надпревара и обвинения", каза в заключение ливанският премиер.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още