ЕС забранява още 4 руски медии в Европа

Съветът на ЕС съобщи, че е решил да спре разпространението в Европейския съюз на още четири руски медии, които разпространяват руска пропаганда и подкрепят руското военно нападение срещу Украйна. Засегнатите са сайтът "Гласът на Европа", агенция РИА Новости, вестниците "Известия" и "Росийская газета".

Тези организации са под постоянния пряк или непряк контрол на ръководството на Руската федерация и са от съществено значение и средство за подкрепа на войната срещу Украйна и за дестабилизирането на съседните й страни, се посочва в съобщението. Одобрените мерки няма да попречат на тези медии и техните служители да извършват дейности в ЕС като изследвания и интервюта, съобщи БТА.

Според Съвета на ЕС Русия участва в постоянна международна кампания за медийна и информационна манипулация, намеса и сериозно изопачаване на факти, за да оправдае своето пълномащабно нападение срещу Украйна и да усили стратегията си за дестабилизиране на съседните държави и страните от ЕС. Допълва се, че подобни действия многократно и последователно са били насочени срещу украинската държава, украинците и европейските политически партии, особено в навечерието на избори, както и срещу гражданското общество, търсещите убежище, етническите малцинства в Русия, сексуалните малцинства и европейските демократични институции.

През март 2022 г. ЕС реши да спре разпространението на т. нар. медии "Russia today" и "Спутник". През декември същата година към забранителните списъци бяха добавени НТВ/НТВ Мир, "Россия 1", телевизиите REN и "Первый канал". През юни 2023 г. бе взето решение да бъдат добавени "RT Balkan", "Oriental Review", "Царград", "New Eastern Outlook" и "Katehon".

Автор на статията

Николай Желязков, БТА Николай Желязков, БТА


Споделете статията

Четете още