Членки на ЕС искат нова оценка на Сирия, за да може бежанци да се връщат доброволно

Правителствата на осем членки на Европейския съюз заявиха днес, че ситуацията в Сирия трябва да бъде оценена отново, за да се позволи доброволното връщане на сирийски бежанци обратно в родината им, съобщава Асошиейтед прес.

В съвместно изявление официални представители на Австрия, Чехия, Кипър, Дания, Гърция, Италия, Малта и Полша заявиха, че са съгласни на преоценка, която ще доведе до "по-ефективни начини за справяне" с проблема със сирийските бежанци, които се опитват да достигнат страните от ЕС. 

Осемте страни, които проведоха разговори по време на среща в кипърската столица, заявиха, че ситуацията в Сирия "е еволюирала значително", макар все още да не е постигната пълна политическа стабилност. 

През последните месеци Кипър стана свидетел на засилен поток от сирийски бежанци, които достигат островната държава предимно от Ливан на борда на нестабилни лодки.

По-рано този месец ЕС обяви пакет от помощи в размер на 1 млрд. евро за Ливан, чиято цел е да се засили граничният контрол, за да се спре потокът от търсещи убежище и мигранти към Кипър и Италия.

Осемте държави заявиха, че ЕС трябва допълнително да увеличи подкрепата за Ливан, за да "намали риска от още по-големи потоци от Ливан към ЕС".

"Решенията за това кой има право да пресича границите на дадена държава членка трябва да се вземат от правителството на съответната държава членка, а не от престъпни мрежи, занимаващи се с трафик на мигранти", се казва в съвместното изявление.

Страните заявиха, че макар да "приемат напълно" необходимостта от подкрепа за сирийските бежанци в съответствие с международното право, те се надяват разговорите им да започнат по-широк дебат в рамките на 27-членния блок относно процеса на предоставяне на международна закрила на мигрантите.

"Това, което европейските граждани искат от нас ..., са решения, практични, реалистични решения, които могат да бъдат приложени", заяви гръцкият министър по въпросите на миграцията Димитрис Керидис.

Министърът на вътрешните работи на Кипър Константинос Йоану заяви, че агенцията на ООН за бежанците вече е "установила комуникационни линии" със сирийските власти относно възможното доброволно връщане в съответствие с международното право.

Кипърският министър заяви, че първоначално връщането ще бъде доброволно, но на по-късен етап може да премине в принудително, пише БТА. За да се случи това, трябва да се направи много повече, тъй като правителството на сирийския президент Башар Асад не е признато от ЕС, каза той.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още