Кандидатите за председател на ЕК ще дебатират върху 6 теми в четвъртък

Водещите кандидати за председател на Европейската комисия ще отговарят на въпроси от шест области в дебата, насрочен за четвъртък. Това съобщи Европейският парламент като домакин на събитието.

Предвижда се въпросите да бъдат от областите на икономиката и трудовия пазар; отбраната и сигурността; околната среда; демокрацията; миграцията и охраната на границите; технологиите. Определен е също редът, в който ще говорят петимата участващи кандидати и мястото им на сцената, като най-вляво ще бъде Урсула фон дер Лайен (Европейска народна партия) и след нея вдясно ще се подредят Никола Шмит (Партия на европейските социалисти), Тери Ринтке (Зелени), Сандро Гоци ("Обнови Европа") и Валтер Байер (Европейска левица).

Въпросите към участниците ще постъпват от присъстващите на място в ЕП в Брюксел, от представителствата на ЕП в държавите от ЕС и онлайн. Дебатът ще бъде преведен на всички езици на ЕС и ще продължи 105 минути. 

Днес също е предвиден дебат за водещите кандидати за председател на ЕК, който ще се ограничи около икономическите въпроси. Предвижда се тази вечер дебатът да приключи за 75 минути. В края на април се състоя първият дебат на водещите кандидати, организиран в университета в Мастрихт, който излъчи за победител представителя на Зелените, а втора остана Фон дер Лайен.

Автор на статията

Николай Желязков, БТА Николай Желязков, БТА


Споделете статията

Четете още