Джанет Йелън: Г-7 може да заеме на Украйна 50 млрд. долара от замразени руски активи

Съществува "възможност" държавите от Г-7 да подкрепят военните усилия на Украйна със заем до 50 млрд. долара от конфискувани руски активи, каза министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън в интервю за телевизия "Скай Нюз". 

Финансовите министри от Г-7 се събират на тридневна среща в периода 23-25 май, като финансирането на Украйна ще бъде сред водещите теми, в които са включени още отношенията с Китай и др.

Джанет Йелън посочи още, че ще настоява за споразумение по план за използване на лихвата, натрупана върху 300 милиарда долара активи, от които повечето са деноминирани в евро.

По думите и очакваната сума, която Киев може да получи, възлиза на около 50 млрд. долара. Тя ще бъде предоставена под формата на заеми.

Преди време финансовият министър на САЩ подкрепяше идеята всички замразени активи на САЩ да бъдат предоставени на Украйна, но идеята среща съпротива от високопоставени представители на ЕС.

Йелън отбеляза, че по-рано днес ЕС е реализирал последната стъпка в одобряването на план, според който печалбите от руските активи да бъдат предоставени за употреба от Украйна.

Между Европа и САЩ има обща загриженост относно икономическите трудности, породени от Китай, каза още Йелън в интервюто. "Те се фокусират директно върху големи количества произведени в Китай стоки в области на "зелената" икономика, като електрически автомобили и слънчеви панели, наводняващи западните пазари на ниски цени". Това е възможно само в режим "на държавна помощ", допълни тя.

САЩ няма да поискат от други страни от Г-7 да наложат на Китай тарифи, каквито Вашингтон е наложил, но се надяват, че заедно с другите развити страни ще могат да говорят с един глас с Пекин, каза днес финансовият министър на САЩ в отделно изказване пред репортери.

"Всичко, което предполагам, е, че като се има предвид, че много страни споделят тази загриженост, е по-силно да се комуникира с Китай като група", каза още Йелън.

Тя допълни, че към този момент не се водят дискусии в нейното министерство относно санкции срещу Израел на фона на войната, която се провежда в ивицата Газа, пише БТА. 

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още