Борел: Ветото на Унгария за военна помощ на Украйна се измерва в убити цивилни

Противопоставянето на Унгария се измерва в убити цивилни в Украйна. Това каза Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, който изрази днес надежда до края на седмицата да бъде преодоляно унгарското вето срещу решението приходите от запорираното руско имущество да бъдат насочени в полза на Украйна.

За това решение е необходимо единодушие в ЕС, поясни той на пресконференция след днешното заседание на Съвета на ЕС по външни работи. По неговите думи остават още няколко правни текста за одобрение и Будапеща не дава подкрепа, въпреки че по-рано е било решено приходите, събрани от Унгария, да не бъдат използвани за осигуряване на военна помощ за украинската страна.

Борел отбеляза, че това противопоставяне на Унгария се измерва в убити цивилни в Украйна. Призоваваме Будапеща да не налага вето на предстоящото заседание на посланиците от ЕС в Брюксел, заяви той.

Върховният представител съобщи, че днес във видеоконферентна връзка украинският външен министър Дмитро Кулеба отново е настоял за осигуряване на средства за противоракетна отбрана и особено за системи "Пейтриът", както и Киев да получи разрешение да обстрелва цели в Русия със западни оръжия. Някои държави от ЕС премахват ограниченията за предоставеното на Украйна военно оборудване, отбеляза той.

По неговите думи руският президент Владимир Путин говори за мирни преговори, но продължава да обстрелва цивилни цели в Украйна и така подкопава предстоящата среща в Швейцария. Целта е да бъде насърчен бъдещ мирен процес, работим за възможно най-широко участие в швейцарската среща, поясни Борел.

Той отбеляза, че на днешното заседание е била обсъдена също обстановката в Газа и призова за подкрепа за палестинската власт. "Хамас" не представлява палестинците, настоя Борел. Той съобщи, че тази седмица Европейската комисия ще изплати отново средства за хуманитарните дейности на ООН в региона, както и за дейността на палестинската власт. Борел отправи укор към Израел, който възпрепятства получаването на тези средства.

По повод срещата с представители на арабските държави в Брюксел днес Борел посочи, че ЕС е бил посъветван да се свика конференция, на която да се обсъди как да се приложи решението за две държави (Израел и Палестина). Можем да се опитаме да съчетаем такова събитие със заседание на Европейския съвет и арабските държави, предположи върховният представител.

По повод събитията в Грузия Борел заяви, че ЕС започва да обсъжда отговор, ако законът за чуждестранните агенти влезе в сила. По неговите думи това може да се отрази на пътя на Грузия към ЕС. Призоваваме грузинските власти да оттеглят закона, заяви Борел.

Автор на статията

Николай Желязков, БТА Николай Желязков, БТА


Споделете статията

Четете още