Урсула фон дер Лайен все по-сигурна за шеф на ЕК, но трябва да убеди и депутатите

В края на месеца лидерите в ЕС ще стигнат до финално решение кой поема висшите постове

Много е вероятно Урсула фон дер Лайен да остане начело на Европейската комисия за още 5 години - очаква се именно това да е решението на 27-те лидери на ЕС след извънредната среща в Брюксел късно в понеделник.

Лидерският пост е тема на първата дискусия за разпределението на висшите длъжности в блока след европейските избори, дали тласък на крайнодесните партии по целия континент и накарали президента Еманюел Макрон да свика предсрочни избори във Франция.

“След резултатите от изборите е ясно, че може да има втори мандат за Урсула фон дер Лайен”, заяви по-рано германският канцлер Олаф Шолц пред местната телевизия “Велт”. Според него “сега

много бързо ще се вземат решения за най-важните постове,

които трябва да бъдат заети, за да може ЕС да функционира”.

Освен решение за шефското място в ЕК лидерите на съюза избират и наследници на председателя на Европейскя съвет Шарл Мишел, на първия дипломат на ЕС Жозеп Борел, който отговаря за външната политика на блока, както и на председателката на ЕП Роберта Мецола. Очаква се малтийката да остане начело на Европарламента - това обаче ще решат депутатите през юли, докато мястото на Борел вероятно ще заеме естонската премиерка Кая Калас, а за шеф на Европейския съвет се спряга бившият премиер на Португалия Антониу Коща.

По време на срещата на лидерите на ЕНП полският премиер Доналд Туск поиска разяснения относно правните проблеми на Коща. Въпреки че е фаворит за шеф на Европейския съвет, 62-годишният португалец е обект на текущо разследване у дома, пише “Политико”. Коща не е официално обвинен в каквото и да е престъпление, но е

разследван като част от мащабна операция за корупция,

което доведе до оставката му миналия ноември. “Помня Антониу Коща като добър колега от Европейския съвет, той беше доста ефективен премиер”, коментира Туск, като допълни обаче, че “трябва да изясним правния контекст”.

Говори се, че датската премиерка Мете Фредериксен е алтернативен избор за наследник на Шарл Мишел, но според дипломати нейната твърда позиция по отношение на миграцията означава, че тя не е предпочитана от своята група на европейските социалисти. Коща е харесван от лидерите на ЕС, а освен това отговаря на изискванията, че е от Южна Европа. Неговата възраст се разглежда като предимство, тъй като се смята, че е по-малко вероятно той да използва позицията като стъпало към друга.

Фон дер Лайен отдавна е категоричен претендент за ЕК въпреки някои слухове, че Мецола би могла да събере повече подкрепа. Като водещ кандидат на дясноцентристката ЕНП, която ще бъде най-голямата група в новия Европарламент със 190 места, позицията на германката се засили след вота. Очакваше се 27-те лидери да постигнат неофициално решение в понеделник, преди да подпечатат сделката по време на следващата среща на върха на Европейския съвет на 27-28 юни. “Всички са съгласни, че бързо ще решим тези въпроси наведнъж”, каза Шолц.

Въпреки че германският канцлер

не е подкрепил публично кандидатурата

на председателката на ЕК, той припомни, че “правителството, което ръководя, направи това възможно в собственото си коалиционно споразумение”. Той обаче намекна, че Фон дер Лайен трябва да избегне съюз с крайнодесните. Докато говореше за италианската премиерка Джорджа Мелони, която миналата седмица беше домакин на срещата на Г-7 в Пулия, Шолц заяви, че “не е тайна”, че тя е в “крайното дясно на политическия спектър”. Канцлерът уточни, че

има “различия, които са очевидни

и които значат, че работим в много различни политически семейства”.

“Когато става дума за Европа, смятам, че е много важно бъдещият председател на ЕК да може да разчита на традиционните демократични партии в ЕП, т.е. консерваторите, които са част от ЕНП, социалистите и демократите, както и либералите”, посочи още Шолц, като допълни, че “след резултатите от изборите в Европа това може да се получи”.

Фон дер Лайен ще се нуждае и от подкрепата на мнозинството в Европейския парламент - най-малко 361 от 720-те евродепутати. Ако лидерите на ЕС постигнат официално споразумение за висшите позиции в края на месеца, то парламентът може да гласува още на 18 юли, за да избере следващия председател на ЕК. Фон дер Лайен е “отличен кандидат”, заяви преди началото на срещата нидерландският премиер в оставка Марк Рюте. Запитан дали разговорите на лидерите ще се проточат, той шеговито посочи: “Надявам се да са кратки, защото по-късно френският президент трябва да гледа футболния мач”.

Същевременно ходът на Макрон да разпусне френския парламент се разглежда като още един плюс за евентуалния втори мандат на Фон дер Лайен. По-рано от Париж идваше идеята вместо германката начело на ЕК да застане бившият италиански премиер Марио Драги, но сега се очаква Франция да подкрепи кандидатурата на сегашната лидерка. Първият тур на парламентарните избори във Франция е на 30 юни - непосредствено след срещата на върха на ЕС на 27-28 юни, чиято цел е да стигне до финално споразумение. Дипломат от ЕС коментира пред “Гардиън”, че “нещата ще се случат доста бързо”, тъй като

“французите имат толкова много хаос у дома,

че може да искат да отделят по-малко време за това”. Други предполагат, че заради победата за крайната десница във Франция вероятността Макрон да се застъпи за технократ като Драги - бивш президент на Европейската централна банка, е малка.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още