ЕС одобри преговорната рамка за присъединяване на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на Съвета на ЕС и на белгийското председателство за одобряването на преговорната рамка, необходима за започването на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС, предаде Укринформ, като цитира пост на Зеленски в "Екс".

"Днес 27-те държави - членки на ЕС, одобриха преговорната рамка, необходима за започване на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС. Благодарен съм на Съвета на ЕС и на белгийското председателство за твърдата им политическа воля. Очакваме с нетърпение следващата седмица, 25 юни, когато Украйна и ЕС ще проведат първата си междуправителствена конференция, с което на практика ще бъде даден старт на преговорния процес", заяви Зеленски.

Той отбеляза, че преговорната рамка е одобрена и за Молдова, като поздрави "нашите молдовски приятели за тази важна стъпка към общото ни европейско бъдеще".

"Заедно ще направим ЕС по-силен", подчерта Зеленски.

Той също така благодари на всички от екипа си, които са работили усилено за осъществяването на тази историческа стъпка. "Милиони украинци, а всъщност и поколения от нашия народ, осъществяват своята европейска мечта. Украйна се завръща в Европа, на която принадлежи от векове, като пълноправен член на европейската общност", заяви украинският президент, предаде БТА.

Днес белгийското председателство съобщи в "Екс", че Съветът на ЕС е приел общите позиции на ЕС, включително преговорните рамки, за преговорите за присъединяване на Украйна и Молдова. "Това позволява започване на преговорите във вторник, 25 юни, в Люксембург", се допълваше в съобщението.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още