ЕС започва във вторник преговорите за присъединяване на Украйна и Молдова

Преговорите за присъединяване на Украйна и Молдова към Европейския съюз ще започнат във вторник, 25 юни, съобщи белгийското правителство, цитирано от ДПА.

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на Съвета на ЕС и на белгийското председателство за одобряването на преговорната рамка, необходима за започването на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС, предаде Укринформ, като цитира пост на Зеленски в "Екс".

„Това е голям ден за Украйна, Молдова и Европейския съюз. Всички 27 страни членки на ЕС са одобрили преговорните рамки и практическите преговори за присъединяване към ЕС ще започнат следващата седмица", написа украинският външен министър Дмитро Кулеба „Екс".

Белгия е председател на Съвета на ЕС. Тя обяви, че министрите са одобрили преговорните планове за разговорите с двете страни, което позволява преговорите да започнат следващата седмица, съобщи БТА.

„Да станем член на ЕС е нашият път към мир, просперитет и по-добър живот за всички граждани", заяви в „Екс" молдовската президентка Мая Санду, която добави, че първият кръг от преговорите ще се проведе в Люксембург.

Двете страни кандидатстваха за членство в ЕС след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

„Пътят на Украйна до днешния ден не беше лесен, включвайки революция и война. Но благодарение на смелостта на украинския народ, ние не позволихме на никого и на нищо да прекъсне историческата ни траектория", каза Кулеба.

Началото на преговорите не означава, че двете страни ще се присъединят към ЕС в скоро време. Всяка стъпка от процеса изисква единодушно съгласие на настоящите държави членки, а няколко други държави чакат вече много по-дълго.

Лидерите на ЕС официално признаха Украйна и Молдова за кандидати членки преди една година, през юни 2023 г. През декември 2023 г. те предоставиха статут на кандидат за членство на Грузия и същевременно се съгласиха да започнат преговори с Украйна и Молдова.

Останалите официални кандидати са Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония, Сърбия и Турция, предаде БТА.

Последната страна, приета в ЕС, е Хърватия, която се присъедини през 2013 г. Румъния и България се присъединиха през 2007 г., а 10 държави се присъединиха през 2004 г.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още