ЕК: "Епъл" нарушава правилата за конкуренция в ЕС

Европейската комисия отвори пътя към тежки финансови санкции срещу "Епъл" (Apple), като обяви, макар и на предварителна основа, че магазинът за приложения на компанията (App Store) не отговаря на правилата за конкуренция в ЕС, предаде Франс прес, като се позова на прессъобщение на ЕК.

"Правилата на App Store нарушават Регламента за цифровите пазари (DMA), защото пречат на разработчиците на приложения да насочват потребителите към алтернативни канали за разпространение на оферти и съдържание", обяви ЕК в предварително становище по темата.

Това становище е първото в контекста на новите правила за конкуренция, въведени от DMA и задължителни от 7 март, вследствие на което ЕК откри разследване срещу "Епъл".

Компанията има възможността да се защити и има достъп до разследването, като се очаква да отговори писмено на предварителните заключения, съобщи БТА.

Ако те бъдат потвърдени, ЕК трябва да приеме окончателно решение за несъответствие до края на март 2025 г., след което "Епъл" може да бъде изправена пред глоба до 10 на сто от глобалния си оборот и дори до 20 на сто в случай на повторно нарушение, съобщи БТА.

Калифорнийският гигант обяви оборот от 383 милиарда долара през последната си финансова година, приключваща в края на септември 2023 г.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още