Сърбия и Фронтекс подписаха ново споразумение за граничен контрол

Сърбия и Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс се договориха днес да започнат да разполагат охрана на всички граници на страната, а не само на тези със страните членки на ЕС, в опит да контролират и предотвратяват незаконната миграция и трансграничната престъпност, предаде Ройтерс. Хиляди хора от Близкия изток, Афганистан, Пакистан и Северна Африка ежегодно използват т.нар. Балкански маршрут, който преминава през Турция, България, Северна Македония и Сърбия, за да достигнат до богатите западни страни, съобщи БТА.

След подписването на споразумението с еврокомисаря за вътрешните работи Илва Йохансон в Белград сръбският вътрешен министър Ивица Дачич заяви, че споразумението ще помогне на балканската страна да подобри сигурността на своите граници. "Всеки допълнителен полицай от ЕС, който се присъединява към нашата гранична полиция, ще помогне за цялостен отговор на предизвикателствата в борбата срещу незаконната миграция", каза Дачич пред репортери.

Въз основа на регламент на ЕС от 2019 г. Фронтекс може да помогне на държави, с които е подписала споразумения, на цялата им територия и може да упражнява правомощия като гранични проверки и регистрация на лица.

Новото споразумение ще замени споразумението от 2021 г. между Белград и Фронтекс, което позволи съвместни операции на границите на Сърбия с членките на ЕС Унгария, България, Румъния и Хърватия. Сърбия също граничи с републиките от Западните Балкани Босна, Черна гора, Северна Македония и Косово, което отказва да признае. Досега от шест държави от Западните Балкани, Сърбия, Северна Македония, Албания и Черна гора са подписали споразумения с Фронтекс.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още