
Много скоро астронавтите ще могат да се насладят на пържоли, картофено пюре и десерти, отгледани и създадени в Космоса.
Това ще опита да постигне чрез свой експеримент Европейската космическа агенция.
Досега повечето храни в Космоса са замразени и изсушени, за да се намали теглото им и да се осигури по-дълъг срок на годност. Отскоро обаче учените работят върху отглеждането на храна в Космоса.
Проектът на ЕКА има за цел да установи дали може да се отглежда храна при ниска гравитация и висока радиация. При успех ще се намалят разходите за изхранване на един астронавт, които към днешна дата възлизат на около 20 000 британски паунда на ден.
Екипът, който изпълнява експеримента, се надява след две години да бъде разработена малка пилотна инсталация за производство на храна на Международната космическа станция.
Концепцията се разработва от изследователи от Имперския колеж в Лондон и компанията Frontier Space. Според главния изпълнителен директор на компанията д-р Акил Шамсул лабораторно отглежданата храна ще бъде от съществено значение за осъществяване на целта на НАСА да превърне човечеството в многопланетарен вид.
“Нашата мечта е да имаме фабрики в орбита и на Луната”, казва той пред Би Би Си. По думите му трябва да се изградят производствени мощности извън света, ако искаме хората да живеят и работят в Космоса.
Как се отглежда храна в лаборатория
Отделните хранителни съставки - протеини, мазнини и въглехидрати - се отглеждат в епруветки и вани. След това те се обработват, за да изглеждат и имат вкус на нормална храна.
Пилешко месо, отгледано в лаборатория, вече се продава на пазара в САЩ и Сингапур. Лабораторна пържола пък очаква одобрение от хранителните агенции във Великобритания и Израел.
На Земята се твърди, че технологията има екологични предимства пред традиционните земеделски методи за производство на храни, като например по-малко използване на земя и намалени емисии на парникови газове. Но в Космоса основната цел е намаляването на разходите по изхранването на астронавтите. Към момента храната на един астронавт от Международната космическа станция струва около 20 000 паунда на ден.
НАСА, фирми от частния сектор и други космически агенции планират дългосрочно присъствие на Луната, а може би и някой ден на Марс. Това означава десетки, дори стотици астронавти, на които трябва да се подсигури храна. Според д-р Шамсул това
би струвало прекалено много пари, ако храната се изпраща с ракети
“Отглеждането на храна в Космоса би било много по-разумно”, смята той.
Първоначалната идея е да се започне с нещо просто като картофено пюре и постепенно да се разработват по-сложни храни. В дългосрочен план се планира поставяне на лабораторно отгледаните съставки в 3D принтер. Така астронавтите ще могат да си “отпечатат” каквато искат храна в Космоса.
Лабораторната храна се произвежда в уред, наречен биореактор, в центъра на Джеф Безос за устойчиви протеини на Имперския колеж в Западен Лондон. Процесът се нарича прецизна ферментация и наподобява на производството на бира.
Чрез добавяне на ген за производство на допълнителни витамини могат да се произвеждат всякакви съставки - протеини, мазнини, въглехидрати, фибри. Всички те могат да бъдат комбинирани за приготвянето на различни храни.
Миналата седмица много по-малка и по-проста версия на биореактора е изпратена в Космоса като част от мисията на ЕКА. Тя отлетя с ракетата Falcon 9 на “СпейсЕкс”.
Има много доказателства, че на Земята могат успешно да се отглеждат храни от клетки, но може ли процесът да се повтори в условията на безтегловност и по-висока радиация в Космоса?
Малки количества от произведената в биореактора на Земята храна са изпратени в Космоса като друга част от експеримента. Тя е в малък кубичен спътник на борда на първия европейски комерсиален възвръщаем космически кораб “Феникс”. По план той трябва да обикаля около Земята три часа, преди да падне обратно край бреговете на Португалия. Ще бъде изтеглен от кораб и изпратен обратно в Лондон, за да бъде изследван. Според учените събраните от него данни ще послужат за изграждането на по-голям и по-добър биореактор, който учените ще изпратят в Космоса през следващата година.
Проблемът обаче е, че изсушената на прах каша с цвят на тухла изглежда определено неапетитно - дори по-малко апетитно от храната, с която астронавтите трябва да се примирят в момента. В Имперския колеж обаче вече правят експерименти и уверяват, че всякакъв вид кухня ще може да се възпроизведе в Космоса.
Първата британска астронавтка дори е поканена да дегустира някои от експерименталните ястия и в заключение казва: “Абсолютно прекрасни са! С удоволствие бих яла нещо подобно. Когато бях в Космоса, се хранех основно с консерви и замразени пакети. Беше хубаво, но не и вкусно”.
Изследванията на МКС показват, че биохимията на организма на астронавтите се променя по време на продължителни космически мисии: променят се хормоналният баланс и нивата на желязо, а костите им губят калций. Астронавтите приемат хранителни добавки, за да компенсират това, но храната, отгледана в лаборатория, може да бъде адаптирана с вече вложени допълнителни съставки.