Лявата гуменка на партиите

Ерзац мажоритарни избори пробват с тези листи, за да мине без нови правила Началото на 90-те години, тъкмо сме го почнали прехода. Село някъде из Северозападна България, бедни хорица. Дни преди изборите избирателите получават лявата гуменка, след дадения правилен вот - и дясната. Това е разказ по действителен случай,

Европа: Изтокът расте по-бързо от Запада

България не е сред най-скоростно напредващите източни икономики Ако в периода 1995-2015 г. по-голямата част от бившите соцстрани, присъединили се към ЕС след 2004 г., удвояват размера на икономиките си, на Запад растежът е по-умерен - 30-40%. Обяснението за разликите в темповете е в чувствително по-ниската база,

Работниците като футболистите?

Само 5% от работодателите намират без затруднения квалифицирани кадри, сочи проучване на БТПП Защо нито футболистите, нито футболните клубове възразяват срещу системата на покупка и на продажба на футболисти? Отговорът е много прост – защото и едните, и другите имат полза от това. Системата няма нищо общо с робството - по много причини.

Защо светът се нуждае от доктрина “Тръмп”

US президентът трябва да изложи пред Америка и света свое виждане за лидерство и ангажимент Ние може да не сме съгласни с президента Тръмп за ежедневните решения, но го призоваваме да признае, че идеалното дългосрочно решение е трите доминиращи във военно отношение сили - САЩ, Китай и Русия, да работят заедно в подкрепа на глобалната стабилност.

Как ще се отчита вотът с машинно гласуване

Ние вече сме отчитали преференциален вот и на други избори. Но ако има машинно гласуване, във всяка секция трябва да има и хартиени бюлетини за гласуване. Накрая СИК трябва, след като е преброила хартиените бюлетини, да отчете резултатите от машинното гласуване. Последното не става напълно автоматично.

Каква е разликата между Крим и Арцах, Анатолий Анатолиевич*?

Единият референдум е окей, другият - незаконен. А заради едно -ян във фамилията не ме пуснаха в Баку През ноември 2004 г. потеглих за Баку. Не на екскурзия, всъщност бях изпратен в командировка, защото българският национален отбор по футбол гостуваше на азербайджанския такъв за приятелски мач. Старши треньор на нашите беше Христо Стоичков,

Ново село - плюс 120, Тулча - сан шанжман

Янки с танкове не са добре дошли в България Ето го новия проблясък на щабните плъхове в Монс: в българското Ново село се дислоцират 120 американски войници за участие в маневрите “Атлантическа решимост”. Те се разгръщат и в Румъния, Полша, прибалтийските републики и в акваторията на Черно море. Явно целта на НАТО е да подрънка оръжие под носа на

Коварната парламентарна сцена не е изяла само Ламбо

Другите артисти в НС ще се разочароват. А после и театърът може да ги отхвърли Bсяка партида кандидат-депутати си има своите звезди. И те по правило не са най-подготвените за работата, за която кандидатстват. Но пък са популярни и цветни лица, които обещават да придадат нов смисъл на омразния за българина парламент.

Дълбоката държава ли хапе - конспиративна теория

Кой е сивият кардинал в Америка Един месец след встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп в САЩ светът е по-разделен от всякога. За четири седмици новият “господар на планетата” успя да наруши конституцията, да разпали търговски и дипломатически войни, да се конфронтира с разузнаването, съда, медиите, да предизвика невиждани протести,

Бежанската вълна извън фалшивите новини

Бежанците -печатница за гласове След прогонването на афганистанските момчета от Широка лъка и особено на сирийското семейство от Елин Пелин негативното отношение към бежанците у нас влезе в нова фаза. Преди стигматизирането им се осъществяваше по класическия способ – с превръщането на инцидента в етикет.

Кой колко получава в Германия?

Напоследък се твърди, че средната класа в Германия умира. Но цифрите казват друго: около половината от населението принадлежи към средната класа. Ето как са разпределени доходите в Германия: През последните десетина години делът на средната класа в общата численост на населението остава стабилен: между 50 и 80%. В сравнение с 1996 г.

Българките няма да живеят по-дълго през 2030 г. , а други ще надскочат 90. Защо?

През 2030 продължителността на живота при южнокорейските жени се очаква да надхвърли 90 години. А българките вероятно ще си останат почти толкова стари, колкото и сега. Какво означава всичко това? Хората стават все по-възрастни и това е известно отдавна. Но че продължителността на живота ще скочи над 90 години - в това учените се съмняваха дълго

Заплатата на депутата да не се замразява. Да се промени начинът, по който се смята

Защо да е 3 пъти по-висока от средната, а не 2 пъти, и то в частния сектор вместо в държавния? Свидетели сме на класическо дежавю. “24 часа” пръв и единствен написа, че базовата заплата за новите депутати ще бъде рекордно висока, а оттам и възнагражденията, които са свързани с нея - на президент, премиер и министри.

Смразяваща прогноза край дрънкането на оръжие в Черно море

Едно е сигурно - българският туризъм ще е големият губещ Край Босфора шум се вдига, лъскат саби, щитове... Само за ден този рефрен на старата възрожденска песен стана особено актуален. Позабравената тема за българо-турско-румънската флотилия в Черно море отново излезе на бял свят. Вече има флотилия, сега сме цел (на руските ракети - б. р.

Константин Мишев до Местан?!

Сделка - продукт на глупост, или на сметка Това (Евгений Михайлов и Георги Боздуганов начело на листата на ДОСТ) е пореден удар върху българската демократична общност, който размива и последните следи от нейната минала идентичност и легитимност. Тази сделка може да бъде продукт само на две неща - на глупост или на добре направена сметка.

"Тренд": 61% от българите смятат, че у нас не могат да си намерят добра работа

Трета част на национално представително проучване по поръчка на “24 часа” Тревожно високи са нивата на потенциални емигранти сред най-младите българи, показва изследването Образованието продължава да е ценност за българина и се свързва с по-добър живот. Отчитат се тревожно високи нива на потенциални емигранти сред най-младите българи.

"Тренд": Повече от половината от българите на 18-29 г. искат да емигрират

Най-желана за преселване е Германия, следвана от Великобритания и Испания Отчитат се тревожно високи нива на потенциални емигранти сред най-младите българи.Това показва третата част на проучването на изследователски център “Тренд”, направено по поръчка на в. “24 часа”. В нея са заложени блок въпроси,

Образованието е гаранция за успех за 80% от българите

Трета част на национално представително проучване по поръчка на “24 часа” Тревожно високи са нивата на потенциални емигранти сред най-младите българи, показва изследването Образованието продължава да е ценност за българина и се свързва с по-добър живот. Отчитат се тревожно високи нива на потенциални емигранти сред най-младите българи.

Как Доналд Тръмп може да спаси Европейския съюз

„Европейският съюз е мъртъв, но той все още не знае това“, обяви наскоро Марин льо Пен, лидер на крайнодесния френски „Национален фронт“. Водещите новинарски медии побързаха да изкажат несъгласието си с нея, но въпросът дали 2017 г. може да се окаже последната година на европейското единство витае в умовете на мнозина в наши дни.

Вижте пълния доклад от ревизията на кабинета "Борисов-2"

Обобщеният доклад за състоянието на министерствата и дейността по провеждане на обществени поръчки бе публикуван на правителствената интернет страница: О Б О Б Щ Е Н   Д О К Л А Д ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА МИНИСТЕРСТВАТА И ДЕЙНОСТТА ПО ПРОВЕЖДАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Акцията за ново име на летището започна през 2009 г. с помощта на “24 часа”, БНТ и БНР!

През 2009 година известният журналист Петър Пунчев предложи на “24 часа” идея интересна и обществено значима. Софийското летище, което фигурираше в резервационните системи като София - Враждебна да смени името си. “Докога София ще е “Враждебна”, бе озаглавена една от първите публикации на Петър Пунчев.

Президентът Радев за Левски: Да разпознаваме праведниците си приживе

Слово на президента Румен Радев на възпоменателната церемония по повод 144 години от гибелта на Васил Левски: Скъпи сънародници, Преди 144 години на това място увисва на бесилото Васил Левски. Приживе той казваше: „Ако спечеля, печеля за цял народ, ако загубя - губя, само себе си.“ Дяконът загуби себе си, но народът му спечели.

Коментари на седмицата. №2 Подражавай на Григор, не на Криско!

Шампионът е пример за това как може да си успял, без да си крадец, олигарх или мутра. Тази седмица чувствата на българите към Григор Димитров преминаха през шизофренни трансформации. Един сайт например завистливо му броеше парите в първите дни след старта на турнира в София, но още преди дори да спечели финала, невъзмутимо го окъпа в суперлативи.

Коментари на седмицата. №3 Новият “Уотъргейт” вече захапа Тръмп

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи през седмицата, защото явно това са темите,, които ви вълнуват. Този е номер три с над 28 хиляди прочитания. Дали президентът ще оцелее и на каква цена? От кабинета на президента Тръмп изхвърча може би основният му външнополитически играч – съветникът по националната сигурност генерал Майкъл Флин.

Офшорката победи държавата

Договорът СЕТА мина през Европарламента, сега започва съпротивата по нации Офшорката победи държавата с резултат 408 на 254, въздържали се 33. Това означава решението на Европейския парламент да одобри споразумението за свободна търговия с Канада, наречено СЕТА. Веднага трябва да е ясно, че дали ще го наречете СЕТА,

Кой ще е трети, а не кой е първи, е въпросът на тези избори

6 кандидати за коалиционен партньор Според предизборните проучвания Веселин Марешки е най-вероятният партньор на ГЕРБ в бъдещия кабинет. Това, че партията му влиза в парламента, изобщо не подлежи на коментар, след като на вота за президент взе 11,17% и се нареди на четвърто място след БСП, ГЕРБ и патриотите.

Хванеш ли се на хорото със Зелените, ще трябва да платиш и цената

За съжаление, който се е хванал на хорото с Петко Ковачев, ще трябва да плати и цената за това. Зелените се борят на всички избори, за да достигнат един процент. Понякога успяват, по-често - не. Фактът, че сега им е паднало да се коалират с ДаБГ - нова партия, но със значително по-висок потенциал от този, който те имат и ще имат в обозримо бъдеще,

Дълбокото гърло свали Никсън, Дълбоката държава цака Тръмп

Никсън бе съборен от Дълбокото гърло. Тръмп бе прецакан от Дълбоката държава. Така Димитър Бечев коментира иронично във фейсбук скандала с оставката на съветника на Тръмп по националната сигурност Майкъл Флин. На английски във второто изречение има игра на думи - Trump is being trumped by Deep State.

  • Половин София знае кой е Йоан и всички мълчат

    Лора, приятелката на убития в Борисовата градина Георги Игнатов, е съобщила на полицията кой е “самотният бегач”. Тя единствена е събрала кураж да направи онова, което други не са посмели. За да се стигне до сегашната развръзка с разкритието на дръзкото убийство, принос имат Лора и още едно момиче - съученичка на Йоан, обвинения за убийството.
  • Докато имат цена като стока, учениците ще се качват на главата на учителя

    Правилата в училище важат за едни, за други - не МИНАЛИЯ четвъртък 14-годишна ученичка от основното училище “Никола Вапцаров” в Попово искала да говори по джиесема си в час по химия - нещо, забранено от училищния правилник. Учителката, жена на 48 г. и с поне четвърт век трудов стаж зад катедрата, ѝ взела телефона.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индийският Чикатило хванат в крачка  Върло друсан канибал е заловен, докато разчленява дете и яде вътрешните му органи. Назим Миян от град Пибилит в Северна Индия е известен сред съгражданите си като тежък наркоман и откаченяк. При поредната конска доза дрога той отвлича 7-годишния Мухамад Монис и го замъква в изоставена колиба.

Отиде си на 41 г., не се събуди от комата Деси Цонева в траур за сина на Вили Кавалджиев Роро Кавалджиев почина вчера сутринта на 41 г. и ВИП елитът у нас потъна в траур. Черното първа облече и съобщи трагичната новина Деси Цонева, която наскоро също мина през ад в личен план покрай кончината на баща си Митко Цонев.

Купихме сграда, търсим европейско финансиране Борислав РАДОСЛАВОВ Младежки център с фитнес, зала за спортни занимания, зимна и лятна градина скоро ще отвори врати в Хитрино. Идеята е на кмета на взривеното село Нуридин Исмаил. "С общински пари купихме стара триетажна сграда за 90 000 лв. Проектът е готов, вътре ще има и конферентна зала,