Първата работа на депутатите - дата за президентските избори

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10002836 www.24chasa.bg

В сряда, след като депутатите положат клетва и си изберат председател, имат една много важна задача. Тя трябва да е с предимство и съвсем не се отнася до избора на ново правителство, както мнозина биха си помислили.

Първата работа на депутатите в 46-ия парламент е да определят датата за президентските избори. Ето и аргументите защо това е особено важно. Много се спекулира, че президентът искал наесен да има избори две в едно - парламентарни и президентски. Други пък твърдят обратното - че заради хиперактивността на служебното правителство на Стефан Янев не е в интерес на Румен Радев да се яви за втория си президентски мандат заедно с нови извънредни парламентарни избори.

От друга страна, тепърва предстоят тежки политически маневри между партиите в Народното събрание, за да се стигне до формиране на мнозинство, което да подкрепи следващото правителство - независимо дали то ще бъде с мандата на “Има такъв народ”, или на БСП например. А тези маневри предполагат явни, но и задкулисни договорки, предмет на които може да стане не само изборът на премиер и министри, но и датата на президентските избори. Ето защо, за да е наистина чиста политическата сцена - нали за това се борят новите силни играчи, нека още в началото депутатите да насрочат дата за президентския вот.

Ако тази дата е първата възможна по конституция - 22 октомври, нищо не пречи след време, стигне ли се до предсрочно закриване на 46-ото народно събрание, Румен Радев да насрочи и парламентарни избори заедно с президентските. Това ще е честна игра в избора на датите, а не пореден пасианс в търсене на допълнителен политически бонус за един или друг играч.

Какво каза Мика Зайкова четете ТУК 

  • Ваксините наужким, но жертвите са съвсем истински

    Ваксините наужким, но жертвите са съвсем истински

    На фона на антиваксърския инат в обществото ни и изпълнените с оферти за имунизация наужким срещу ковид социални мрежи позицията на лекарския съюз против фалшивите сертификати е похвална. Защото жертвите на коронавируса у нас са съвсем истински и ни нареждат на челни места по смъртност в целия свят. Жалкото е
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо