Нещо като милиардерски лунапарк

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10006521 www.24chasa.bg

Полетът на Джеф Безос до границата на Космоса беше опакован с подобаваща рекламна кампания. Милиардерът, който срещу много милиони сбъдна детската си мечта и си направи, образно казано, селфи от Космоса, обаче бе застигнат и от много нападки и критики. Някои буквално са готови да го разкъсат, защото не дава милионите си за борба с климатичните промени, а си направи кефа за 11 минути на ръба на Космоса.

Нищо че ракетите на “Блу ориджин” летят с водородно гориво, пак е настъпил мотиката според ревностните природозащитници.

Да не говорим, че веднага започнаха и сметки колко вредни емисии е хвърлил и полетът на друг богаташ - Ричард Брансън, който на 11 юли се вдигна на 160 км от Земята. Разбира се, има и немалко овации за бъдещето на космическия туризъм. Работата е там обаче, че подобни проекти - 4 минути в безтегловност, прилича малко на лунапарк.

А далеч по-важно е друго - големият смисъл от овладяването на Космоса трябва да бъде за едно сигурно бъдеще на планетата Земя.

Това обаче е възможно само със сериозни проекти, зад които са усилията на много държави. Затова и светът гледа с усмивка на ексцентричните пътешествия за няколко минути до ръба на Космоса срещу десетки милиони долари. Вече не стига “едно ферари с цвят червен”.

  • Коалицията на желаещите: Слави играе вабанк

    Коалицията на желаещите: Слави играе вабанк

    Обръгнали в политическите игри и битки каки и батковци, чичковци и лелички правят неумели метафори на гърба на Слави Трифонов - неговите депутати били още в детската градина и за една седмица трябвало да стигнат поне ниво на средно образование в политиката. С какво ги предизвикаха от “Има такъв народ”
  • Диляна Ценова

    Коментар на седмицата №1: В парламента гномове избиват комплекси

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи за изминаващата седмица. Този е №1 с 132 728 четения. Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо