Ден първи на новия парламент: Закачи ли се ДПС за властта? (Видео)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10008240 www.24chasa.bg

Успя ли нежеланото от никого ДПС да се качи на влака на властта, който ще опитат да композират "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме" е въпросът, който повдигна първото заседание на 46-ия парламент.

Няколко бяха знаковите моменти от страна на движението. Първо лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ категорично напомни на т.нар. протестни партии, че докато те се опитват да се отричат от движението, то движението мисли за власт и правителство. И дори им начерта програма, макар и доста отворена за реформи.

Вторият знаков ход на ДПС бе непоисканата, но категорична подкрепа за избора на Ива Митева за председател на Народното събрание. Така тя получи нужните й 137 гласа, за да заеме поста. Сценарий, който, ако е удобен на ДПС, лесно ще бъде приложен и за избора на правителство. В което, поне по твърденията на Карадайъ, ще има партия, свързана с олигарси. Като лидерът на ДПС визираше водената от Христо Иванов коалиция "Демократична България".

Знаков ход имаше пък от страна на партията на Слави Трифонов и другите им потенциални партньори по отношение на БСП, въпреки че соцлидерката Корнелия Нинова им подаде ръка за формирането на някакво управление. И отново повод стана изборът на председател на Народното събрание. Вместо да покажат някакво желание за партньорство, трите партии отхвърлиха при гласуването кандидатурата на Кристиан Вигенин. Въпреки напомнянето от страна на депутата от социалистите Георги Кадиев, че сега е моментът да демонстрират зрялост и желание за подадена ръка.

Това гласуване е тест за избора на правителство, категоричен бе Кадиев. И обясни, че не подкрепя знаково Ива Митева не заради личните й качества, а заради липсата на разговори от страна на партията на Трифонов. И любезно им обясни, че по същата причина БСП няма да подкрепи правителството им. Очевидно обаче и от гласовете на социалистите няма да има нужда, след като ДПС демонстрира, че дава своите, които са двойно повече от липсващите на протестърите 10 депутата.

Всъщност след гласуването за председател на НС знакът е ясен, че единственият начин "Има такъв народ" да не направи правителство е просто да не се осмели да го предложи. Развръзка, която според думите на Тошко Йорданов, трябва да се случи до 15 дни. Бъде ли предложен кабинет, никой не може да спре ДПС да го подкрепи. И да постави Слави Трифонов, Христо Иванов и Мая Манолова в меко казано неловка ситуация. Или да ги принуди да изпълняват желания.

Сценарии, при които скоро пък ще се наслаждаваме отново на сладките гафове на Мика Зайкова при откриването на следващ парламент.

Странна позиция в първия ден на парламента зае и президентът Румен Радев. На влизане в сградата на Народното събрание той призова партиите да излъчат кабинет. След това обаче реши да следи мрачно от балкона заседанието и да не се ползва от правото си да говори на новите депутати. Очевидно не му се иска да бъде вкаран в качеството на архитект на нова странна власт.

Румен Радев и Илияна Йотова гледаха от балкона.
Румен Радев и Илияна Йотова гледаха от балкона.

  • И веднъж в месеца да заседават депутатите, законите пак може да не са читави

    И веднъж в месеца да заседават депутатите, законите пак може да не са читави

    Качеството на законите, които се приемат в Народното събрание, в най-добрия случай вероятно би заслужило оценка среден 3. Причините за това са много, но водещи са честите промени и ремонти на важни закони. Така понякога се стига до 30-40 промени в един закон и дори корифеи в правото не могат да им хванат началото и края
  • Диляна Ценова

    Коментар на седмицата №1: В парламента гномове избиват комплекси

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи за изминаващата седмица. Този е №1 с 132 728 четения. Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо