Пенсиите да се вдигат от специалисти, а не от популисти

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10013289 www.24chasa.bg

Пенсиите в България са ниски и е редно да бъдат увеличени. Но това трябва да се направи разумно, а не в напън дайте да дадем, без да се мисли за последствията.

В първия ден на НС свои варианти за преизчисление на пенсиите внесоха и Мая Манолова, и Корнелия Нинова. Понесени на крилете на левия популизъм обаче, забравиха да обяснят, че техните проекти оставят около 1 млн. души без увеличение.

В четвъртък своето предложение направи и социалният министър Гълъб Донев. Също ляв човек, но за разлика от двете партийни лидерки и специалист. Който успя да направи сметка, при която хем държавата ще даде 1 млрд. лв. по-малко, хем всеки пенсионер ще получи увеличение, което да включи онези “пандемични” 50 лв.

Да, предложението на Донев също има кусури - таванът се вдига необвързано с осигуровките, увеличават се хората на минимална пенсия, пропорционално най-бедните и най-богатите пенсионери получават повече. Но реално поставя основа за постепенно възстановяване на справедливостта в системата. Стига депутатите най-накрая да осъзнаят, че пенсиите се вдигат от специалистите, не от популистите.

  • Да падне монополът на касата, но гаранцията за качеството къде е?

    Да падне монополът на касата, но гаранцията за качеството къде е?

    Че в здравеопазването ни има много криви пътеки, се е уверил на собствен гръб всеки българин. Реформа трябва да има, но каква да бъде? Сега отново се вади идеята да се премахне монополът на здравната каса. Звучи добре, че така щели да се повишат качеството и контролът на медицинските услуги, но реалистично ли е
  • Диляна Ценова

    Коментар на седмицата №1: В парламента гномове избиват комплекси

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи за изминаващата седмица. Този е №1 с 132 728 четения. Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо