Не гласуване по пощата, а по телефона

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10016583 www.24chasa.bg

Очевидно служебният министър на външните работи е видял зор с организирането на избори с машини в чужбина и сега отново лансира идеята за гласуване по пощата.

Дистанционното гласуване е добра идея по принцип и чрез нея ще се актуализират избирателните списъци и ще се спестят разходи. Но гласуването по пощата или онлайн крие рискове от оспорване на резултатите - виж случаите в Аризона, САЩ, или Австрия.

Най-адекватно на съвременното развитие на комуникациите е гласуване с есемес. Банките използват двукратна идентификация за плащане на пари, следователно има достатъчно сигурни технологии. Не с имейл или писма, а с шесткратна идентификация.

Първо, избирателят, който иска да гласува така, изпраща един есемес до изборната администрация, че желае да гласува по този начин. Получава обратно друг есемес, той връща още веднъж, че това е именно той и такова е желанието му, след което получава регистрация в избирателните списъци с уникален код.

След което връща този уникален код и получава още един. След което гласува, изпращайки последоветелно двата номера до своеобразен номер урна. И така гласът му е отчетен и потвърден.

Този номер урна ще е отворен една седмица и мобилните оператори ще приемат по един есемес от уникален код и телефонен номер. Такова гласуване ще подлежи на съдебен контрол, защото логовете и осчетоводените есемеси ще се съхраняват от операторите и щом банките им се доверяват за плащания, защо да не им се довери и изборната администрация.

Освен това гласуване по този начин ще бъде платено. Така данъкоплатците няма да харчат за машини и разнасянето им и даже може да спечелят, ако се прибави стойност към такъв изборен есемес. Както става с гласуването в риалити форматите. Това не е имуществен ценз - ако искаш да гласуваш в секция - моля, заповядай в секцията. ако искаш от дивана, докато хейтиш във фейсбук, плати си за удоволствието.

  • Кой има полза от сатанизирането на лекарите

    Кой има полза от сатанизирането на лекарите

    Сатанизирането на българските лекари продължава. Всеки ден излизат различни по посока компромати и върви чистка с неясна мотивация. Мислехме си, че това е породено от неистовия стремеж да се ликвидира всичко, което мирише на Бойко Борисов. Да, ама не, както казваше Петко Бочаров (R.I.P.). Според последните социологически данни партия ГЕРБ твърдо е
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо