Коментар на седмицата №3: Ден първи на новия парламент: Закачи ли се ДПС за властта? (Видео)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10020363 www.24chasa.bg

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи за изминаващата седмица. Този е №3 с 84 140 четения.

Успя ли нежеланото от никого ДПС да се качи на влака на властта, който ще опитат да композират "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме" е въпросът, който повдигна първото заседание на 46-ия парламент.

Няколко бяха знаковите моменти от страна на движението. Първо лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ категорично напомни на т.нар. протестни партии, че докато те се опитват да се отричат от движението, то движението мисли за власт и правителство. И дори им начерта програма, макар и доста отворена за реформи.

Вторият знаков ход на ДПС бе непоисканата, но категорична подкрепа за избора на Ива Митева за председател на Народното събрание. Така тя получи нужните й 137 гласа, за да заеме поста. Сценарий, който, ако е удобен на ДПС, лесно ще бъде приложен и за избора на правителство. В което, поне по твърденията на Карадайъ, ще има партия, свързана с олигарси. Като лидерът на ДПС визираше водената от Христо Иванов коалиция "Демократична България".

Знаков ход имаше пък от страна на партията на Слави Трифонов и другите им потенциални партньори по отношение на БСП, въпреки че соцлидерката Корнелия Нинова им подаде ръка за формирането на някакво управление. И отново повод стана изборът на председател на Народното събрание. Вместо да покажат някакво желание за партньорство, трите партии отхвърлиха при гласуването кандидатурата на Кристиан Вигенин. Въпреки напомнянето от страна на депутата от социалистите Георги Кадиев, че сега е моментът да демонстрират зрялост и желание за подадена ръка.

Това гласуване е тест за избора на правителство, категоричен бе Кадиев. И обясни, че не подкрепя знаково Ива Митева не заради личните й качества, а заради липсата на разговори от страна на партията на Трифонов. И любезно им обясни, че по същата причина БСП няма да подкрепи правителството им. Очевидно обаче и от гласовете на социалистите няма да има нужда, след като ДПС демонстрира, че дава своите, които са двойно повече от липсващите на протестърите 10 депутата.

Всъщност след гласуването за председател на НС знакът е ясен, че единственият начин "Има такъв народ" да не направи правителство е просто да не се осмели да го предложи. Развръзка, която според думите на Тошко Йорданов, трябва да се случи до 15 дни. Бъде ли предложен кабинет, никой не може да спре ДПС да го подкрепи. И да постави Слави Трифонов, Христо Иванов и Мая Манолова в меко казано неловка ситуация. Или да ги принуди да изпълняват желания.

Сценарии, при които скоро пък ще се наслаждаваме отново на сладките гафове на Мика Зайкова при откриването на следващ парламент.

Странна позиция в първия ден на парламента зае и президентът Румен Радев. На влизане в сградата на Народното събрание той призова партиите да излъчат кабинет. След това обаче реши да следи мрачно от балкона заседанието и да не се ползва от правото си да говори на новите депутати. Очевидно не му се иска да бъде вкаран в качеството на архитект на нова странна власт.

Румен Радев и Илияна Йотова гледаха от балкона.
Румен Радев и Илияна Йотова гледаха от балкона.

  • Ваксините наужким, но жертвите са съвсем истински

    Ваксините наужким, но жертвите са съвсем истински

    На фона на антиваксърския инат в обществото ни и изпълнените с оферти за имунизация наужким срещу ковид социални мрежи позицията на лекарския съюз против фалшивите сертификати е похвална. Защото жертвите на коронавируса у нас са съвсем истински и ни нареждат на челни места по смъртност в целия свят. Жалкото е
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо