Да падне монополът на касата, но гаранцията за качеството къде е?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10021228 www.24chasa.bg

Че в здравеопазването ни има много криви пътеки, се е уверил на собствен гръб всеки българин. Реформа трябва да има, но каква да бъде? Сега отново се вади идеята да се премахне монополът на здравната каса. Звучи добре, че така щели да се повишат качеството и контролът на медицинските услуги, но реалистично ли е?

Принципът с монополите е ясен - те повече пречат, отколкото помагат. Така е в сферата на икономиката, но когато се отнася до здравето на хората, трябва добре да се прецени. Може би ще е добре монополът на здравната каса да падне само за допълнителните услуги. Основните пакети обаче за животоспасяващи процедури, операции, лечение - това трябва да се поема от здравната каса, а защо не и изобщо от държавата.

Пандемията показа, че точно държавните болници са на първа линия, те поеха най-тежкия удар на първите три вълни с огромен брой заразени. И ако се разчита на пет или шест здравни каси, въобще не се знае какви ще са последствията от нови тежки вълни при пандемия. Затова внимателно трябва да се видят и плюсовете, и минусите в демонополизацията на касата.

  • Ваксините наужким, но жертвите са съвсем истински

    Ваксините наужким, но жертвите са съвсем истински

    На фона на антиваксърския инат в обществото ни и изпълнените с оферти за имунизация наужким срещу ковид социални мрежи позицията на лекарския съюз против фалшивите сертификати е похвална. Защото жертвите на коронавируса у нас са съвсем истински и ни нареждат на челни места по смъртност в целия свят. Жалкото е
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо