И веднъж в месеца да заседават депутатите, законите пак може да не са читави

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10024206 www.24chasa.bg

Качеството на законите, които се приемат в Народното събрание, в най-добрия случай вероятно би заслужило оценка среден 3. Причините за това са много, но водещи са честите промени и ремонти на важни закони. Така понякога се стига до 30-40 промени в един закон и дори корифеи в правото не могат да им хванат началото и края. Често аматьорски или лобистки амбиции също налагат прекрояване на един или друг закон за сметка на качеството.

Сега обаче от новия парламент се чува друга идея - депутатите да заседават по една седмица, а в следващата да разсъждават върху приемането на нови закони. Или обратното.

С други думи - търси се правопропорционална зависимост между участието на депутатите в пленарните заседания и в комисиите, на които се гледат новите закони.

Ако се тръгне по тази логика, може би най-добре ще бъде депутатите да заседават на сесии (както беше в близкото минало например при социализма) - пролетна и есенна. Това, разбира се, никак няма да се хареса на новите депутати. Затова пък, ако искат да подобрят качеството на законите, нека се допитват повече до експерти и да не разчитат на случайни идеи и хрумвания, които после да се напъват да обличат в законови текстове. И едва ли три заседания седмично в пленарната зала пречат на качеството в работата на депутатите. Причините са другаде, а не в работното време. Ако няма експертиза на високо ниво и по един ден в месеца да заседават депутатите, пак няма да се вдигне качеството на законите.

  • Кой има полза от сатанизирането на лекарите

    Кой има полза от сатанизирането на лекарите

    Сатанизирането на българските лекари продължава. Всеки ден излизат различни по посока компромати и върви чистка с неясна мотивация. Мислехме си, че това е породено от неистовия стремеж да се ликвидира всичко, което мирише на Бойко Борисов. Да, ама не, както казваше Петко Бочаров (R.I.P.). Според последните социологически данни партия ГЕРБ твърдо е
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо