Обединение на десницата не се прави с лъжи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10027826 www.24chasa.bg

Отново за провалената лустрация и неотворените досиета

Миналата седмица гледах Методи Андреев по ТВ1 с Веско Дремджиев. Бях болен през последните дни, та затова не му отговорих веднага, но и сега не е късно, тъй като е въпрос на принцип.

За какво става дума: на въпроса на водещия Методи обяви, че Петър Стоянов не ставал за кандидат на десницата, тъй като … спрял лустрацията. Понеже не съм никак млад, а и животът ми е минал в СДС, помня всичко много добре - СДС начело с Иван Костов никога не е приемало Закон за лустрацията. Лустрационните текстове намериха място в преходните и заключителни разпоредби на Закона за администрацията. С указ № 388/ 4.11.1998г. на Президента Стоянов този закон /заедно с лустрационните текстове/ беше публикуван в брой 130 на Държавен вестник от 5 ноември 1998 г. Така че, съвършена лъжа е, че Президентът Стоянов е спрял Закона за лустрацията. И да уточня: никакви други текстове или закони за лустрацията не са били приемани, та да бъдат „спирани”.

„Лустрацията” не влезе в сила, защото по-късно лустрационните текстове бяха отменени от Конституционния съд. Точно това предвиди Президентът, който тогава каза пред парламентарната група на СДС, че текстовете са калпави и само хвърлят прах в очите на истинските антикомунисти, т.е Иван Костов и приближените му като Андреев, създадоха умишлено или не, калпав текст. Петър Стоянов реагира остро срещу това, но въпреки всичко, подписа Указа и Законът влезе в сила. Чак е нахално Методи Андреев да твърди обратното.

Още по-фрапантен е случаят с неотворените от СДС досиета. Докато СДС имаше абсолютно парламентарно мнозинство Народното събрание гласува два закона за досиетата- през 1997 г. и през 2001 г.. С укази на президента Петър Стоянов първият закон е публикуван в брой 63 от 6 август 1997 г. и влиза в сила, вторият закон- за изменение и допълнение на Закона за достъп до документи на бившата Държавна сигурност е публикуван в брой 24 от 13 март 2001 г. и също влиза в сила. И двата закона влизат в сила, защото Петър Стоянов е подписал указите за това. Иначе няма как да стане! И указите също могат да се видят в Държавен вестник.

Е, как тогава, Петър Стоянов е „спрял” отварянето на досиетата в България. Той е подписал укази, с които и двата закона влизат в сила, създадена е специална комисия за отваряне на досиетата, за нейн председател е назначен Методи Андреев, а досиетата не бяха отворени. Защо тогава Методи Андреев и Иван Костов, който първи лансира тази лъжа, и я повтарят през годините.

Ето и отговора: Защото иначе дясномислещите хора в България ще ги попитат с основание, защо след като имахте абсолютно парламентарно мнозинство, два влезли в сила закона и Комисия, чиито председател и членове вземаха заплати, не отворихте досиетата. Как точно Петър Стоянов Ви попречи за това?

То бива, бива, лъжи, ама чак толкова …Дълго време Петър Стоянов не отговаряше на тези инсинуации или го правеше много рядко. Допускам, че го е било гнус да се занимава с това или пък е смятал, че умните хора са наясно с истината, защото всичко това може да се провери в старите броеве на Държавен вестник и в интернет. Накрая и той не издържа преди две години създаде специален сайт https://www.petarstoyanov.com/category/istini-lazhi/ със специален раздел „Истини и лъжи”, в който са публикувани и факсимилета от указите на Президента, с които „пуска” и текстовете за лустрацията, и законите за досиетата. Лъжите обаче не спират.

Но не само за това пиша този пост. И Методи Андреев и много наши приятели се борят за подкрепата на т.нар десни избиратели - в огромната си част като мен- бивши седесари. С основание и лустрацията и досиетата са основна тяхна тема. Но с лъжи и инсинуации, няма да стане. Защото с това, което направи като президент и молбата за членство в НАТО, която обърна политическата посока на Българи , заедно с посещението на президента Клинтън, и нетърпимостта си към корупцията и с последователното си антикомунистическо поведение, Петър Стоянов и до сега си остава „нашият” президент.

И вместо да водите тези недостойни битки, помислете как да върнете доверието на онези над два милиона българи, които навремето гласуваха и за Президента Стоянов и за СДС.

Това обаче става не с лъжи и клевети, а с почтенност и достойнство към нашето общо седесарско минало.

От Фейсбук.

Б.Р. Авторът е бивш координатор, организационен секретар и член на НС на СДС

  • Насам, народе, гласувай в Халкидики на 14 ноември!

    Насам, народе, гласувай в Халкидики на 14 ноември!

    Ако чиновниците от външното министерство спазят буквата на закона, ще трябва да организират избори на Халкидики насред ноември. Това се налага се заради едно очевидно недоразумение в Изборния кодекс - да се откриват секции извън България там, където на последните 5 вота е имало над 100 избиратели. Тук дори не става въпрос за възможността да се
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо