Коалицията на желаещите: Слави играе вабанк

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10036697 www.24chasa.bg

Обръгнали в политическите игри и битки каки и батковци, чичковци и лелички правят неумели метафори на гърба на Слави Трифонов - неговите депутати били още в детската градина и за една седмица трябвало да стигнат поне ниво на средно образование в политиката.

С какво ги предизвикаха от “Има такъв народ”? Първо, прекрачиха неписаните политически правила и представиха проектокабинет с премиер Николай Василев и почти пълен състав от министри.

Партиите на протеста обаче реагираха остро - не са ги питали одобряват ли предварително това правителство и този премиер, къде е тръгнал Слави Трифонов през просото. Шоуменът бе принуден да направи крачка назад и използва максимално даденото от президента време за преговори. И както уж всички нови (и стари - от БСП) реформатори гледаха в една посока, се оказа, че по общия им път пречките са големи, едва ли не непреодолими.

Стигна се и до нападки срещу служебни министри, и то от най-харесваните - Асен Василев, Кирил Петков. Което пък ядоса президента и той връчи мандата на ИТН в петък в пет часа. И тук Слави Трифонов реши да играе вабанк: извади неочакван кандидат за премиер, без да има финал на преговорите с “Демократична България”, хората на Мая Манолова и БСП. И ще търси подкрепа по формулата “коалиция на желаещите”, както беше при втората война в Ирак. С което им казва: Или ни подкрепяте, или повече с вас няма какво да правим.

Горните три партии имат само 168 часа, за да решат дали ще гласуват за правителство на ИТН. Ако това не се случи, се отива към втори мандат (който ГЕРБ ще откаже) и следва третият опит - най-вероятно на БСП. Тръгне ли обаче БСП да прави кабинет, Слави Трифонов ще им го върне - няма да ги подкрепи със своите 65 гласа. И ГЕРБ няма да ги подкрепи, а Христо Иванов и Атанас Атанасов от ДБ вече няма да са в дългата сянка на Слави Трифонов, за да обяснят на своите избиратели защо биха подкрепили мандата на БСП. А и това да се случи, пак няма да им стигнат гласове за мнозинство. Така очакването за редовно правителство в 46-ия парламент също ще се провали с гръм и трясък. И финалът ще е друг - избори две в едно наесен - за парламент и президент.

Прочетете материал по темата.

  • Кой има полза от сатанизирането на лекарите

    Кой има полза от сатанизирането на лекарите

    Сатанизирането на българските лекари продължава. Всеки ден излизат различни по посока компромати и върви чистка с неясна мотивация. Мислехме си, че това е породено от неистовия стремеж да се ликвидира всичко, което мирише на Бойко Борисов. Да, ама не, както казваше Петко Бочаров (R.I.P.). Според последните социологически данни партия ГЕРБ твърдо е
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо