Асен Христов: Когато токът спре да се обвързва с политиката, ще дойдат по-добри времена за хората

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10064361 www.24chasa.bg

Ще развиваме енергетика и застраховане, продаваме автомобилния си бизнес, казва председателят на Надзорния съвет на "Еврохолд България"

Конкуренти се опитаха чрез лобизъм в България, ако не могат на първия етап да се класират, то поне да спрат сделката с ЧЕЗ, за да се класират на втория

Ще се погрижим авариите да намалеят. Ще инвестираме в подобряване на обслужването на клиентите и на мрежата

Обмисляме до една-две години да излезем на борсата в Лондон или Ню Йорк

Ще предложим срещу 50 ст. в сметката за ток да застраховаме за изгорели уреди. Това е доброволно

Смяната на електромерите е част от инвестиционната ни програма. Обжалвания на обществените поръчки за доставката им забавиха процеса

 

- Г-н Христов, след сделката за бизнеса на ЧЕЗ в България “Еврохолд” става застрахователно-енергийна компания ли?

- След сделката за фирмите на ЧЕЗ в България “Еврохолд” остава с два бизнеса - енергетика и застраховане, другите сме ги обявили за продажба и преговорите вървят доста бързо. Смятаме да излезем от автомобилния бизнес окончателно до края на годината. В момента “Еврохолд” е най-големият частен холдинг, но борсата ни е твърде малка за капитализацията му. Очакваме 2 млрд. евро приходи и 200 млн. евро оперативна печалба през 2025 г. Планираме до една-две години да намерим механизъм за излизане на голяма международна борса. За размера на компанията по-интересни са Лондон и Ню Йорк. Дневните обороти на българската борса са малки и никога няма да постигнем цена, с която да удовлетворим нашите миноритарни акционери. До края на годината ще е ясен проектът.

- През 2019 г. казахте, че сделката за активите на ЧЕЗ в България ще приключи в началото на 2020 г. Кой и какво я забави?

- Не мога да кажа кой и какво, наистина обстоятелствата я забавиха. Сделката е много голяма, много интересна, имаше конкуренти. Тя е една от малкото, които са интересни и за външни компании, но те не бяха достатъчно големи и силни, не бяха достатъчно значими имена и се опитаха чрез лобизъм в България, ако не могат на първия етап да се класират, то поне да я спрат, за да се класират на втория.

- А отвътре нямаше ли пречки?

- Ако говорим за политиката, сигурно е имало, но това е част от този лобизъм. Ако ще говорим пък за бивши премиери и правителства, лично моето мнение е, че те са действали според информацията, с която са разполагали. Ако до тях е дошла информация, че сделката може да заплаши държавен или някакъв друг интерес, е логично на онзи етап и те да не са имали желание тя да се реализира, или пък са се притеснявали. Говоря сериозно, а не политически, аз не мога да се сърдя или да смятам, че някой е постъпил грешно.

Въпросът е каква информация е имал, каква информация са му донесли хората около него. Ако са му донесли информация, че това е от абсолютно национално значение или че то би заплашило спора между България и Чехия, по отношение на ЧЕЗ, е логично който и да е премиер или човек от правителството да реагира по някакъв начин. Както е и логично в КЗК, в която са работили различни хора, да се повлияят от писания на вестници, за съжаление. Личното ми мнение е, че от сделката интерес имаха не само една страна, а 4-5 различни. Едни искаха да направим сделката, другите – да не я направим, третите се страхуваха да я направим, защото не знаеха какво да очакват.

Едни решиха да я забавят, други решиха да я прекратят и затова всичко стана толкова бавно. Това е истинската и основна причина.

- След като “Еврохолд” вече финализира сделката, колко време ще е преходният период? А влязохте ли вече в компаниите на ЧЕЗ?

- Да, на 2 август бяхме на първия борд на директорите на ЧЕЗ, обсъдихме какво ще се прави. В началото на септември ще има голям борд, на който ще се определи стратегическото развитие на компанията за следващите 3 години и ще се разгледат бизнес планът и бюджетът за 2022 г., които трябва да бъдат приети до края на годината. Ние имаме сума, която трябва да инвестираме, но трябва да определим в какво приоритетно. Можем да инвестираме в развитие на мрежи за електромобили, може и в подобрение на сегашните услуги. За целта са създадени работни групи. Сега най-важна е интеграцията на дружествата на ЧЕЗ към енергийния ни подхолдинг.

- А какво ще пише на сметката ми за ток вместо “ЧЕЗ Електро”?

- Новото име на компанията ще бъде определено до края на септември и тече конкурс дори между служителите. Имаме пет имена, които са ни фаворити. По-интересните се оказаха невъзможни, защото са резервирани в Патентното ведомство. В момента сме в опит да намерим хем интересно и подходящо име, хем свободно.

- Пак преди две години обявихте инвестиционна програма до 2023 г. Има ли промяна в планове, срокове, суми?

- За следващите 3 години от КЕВР са одобрени 250 млн. лв., които сме задължени да вложим. Със сигурност инвестициите ще бъдат по-големи, защото тези инвестиции трябва да подобрят качеството на услугата и мрежата. Трябва да подменим електромерите.

- Откакто съм енергиен репортер, все електромери се подменят, това прави към 20 г.

- Досега са подменени 350 000 електромера с дистанционно обслужване, останалите също трябва да се подменят, защото подмяната е законово изискване и е от полза за клиентите. Една от причините за забавянето е обжалването на обществените поръчки за избор на доставчици, което продължи 2 години. Едва през юни минаха съдебните процедури.

- Като сме на тема електромери, веднага ги връзвам с дигитализацията. ЧЕЗ не бяха лидери в монтирането на смартуреди, там са първи ЕВН. Ще обърнете ли тенденцията?

- Това е нещо, което искаме да променим в следващите 3 години. Тук не е само до електромерите, дигитализацията означава и софтуер за управление. Ще се стремим да намалим загубите и кражбите на електроенергия. Знаете, че крадат не само бедни, но и богати клиенти. В къщите им с охрана трудно могат да влязат служителите. Затова ще засилим проверките и контрола върху мрежата. За първото полугодие са извършени над 50 000 проверки. С намаляването на загубите ще осигурим допълнителни средства за инвестиции.

- Влизате в един от най-регулираните пазари…

- Дори свръхрегулиран в България, но регулираните пазари ни дават възможност за устойчив растеж и повече предвидимост на паричните потоци.

- Как в такава среда ще развивате електроснабдителната и разпределителната компания?

- Крайно време е да формулираме дефиниция за енергийната бедност и да въведем ефективни механизми за подпомагане. Много страни от ЕС вече са приложили такава дефиниция. Въпросът е къде ще поставим границата, от която едно домакинство е енергийно бедно. Всъщност не е ЧЕЗ, която увеличава цената. Тя зависи от регулатора. ЧЕЗ само дава прогноза за дела си от цената, който е съвсем малък, на фона на производствената цена и данъците. По-добре е да подпомагаме монтирането на фотоволтаични панели в домовете и термопомпи, вместо да раздаваме енергийни помощи.

- Вие таксата “задължения към обществото” ли наричате данък?

- Да, намалиха я от 21,47 лв. на 7,18 лв. за мегаватчас, орязаха Фонда за сигурност на електроенергийната система. И при следващо вдигане на цената такъв буфер няма да има. За да има приемливи цени в енергийния микс, според мен или трябва да се увеличи делът на евтината енергия, или да имаш излишък. Ние непрекъснато напоследък закриваме мощности и няма откъде да дойде този излишък. Вече сме свързани с европейския пазар и оттам можем да внасяме, само че и там има недостиг. Друг факт е, че в света се заформя инфлация, по-висока от очакваната. Тя не може да не се отрази на цената на инвестициите – на вятърните турбини, на слънчевите панели. Колкото повече централи затваряме, без да строим нови, толкова повече има опасност от покачване на цената. Тук някой ще каже, да, ама ние трябва да произвеждаме зелена енергия. Браво, но засега не можеш да разчиташ изцяло на зелена енергия, защото ВЕИ-тата не произвеждат енергия постоянно и трябва да има мощности, които да балансират системата. Затова хората трябва да разберат, че минимум 50% от енергията трябва да е от конвенционални централи. Могат да бъдат тецове на газ. АЕЦ също е важна.

- Заявявате, че ще предлагате и преносни услуги през граница. Какви ще са те?

- “ЧЕЗ Трейд” има лицензии за търговия с електроенергия за Румъния, Сърбия и Унгария и е регистрирана на водещата енергийна борса в Европа .- ЕЕX. Компанията и в момента купува капацитети от ЕСО на търгове, за да изнася.

- Ставате собственици на разпределителна компания във време на зелен енергиен преход. Присъединявания на ВЕИ са предизвикателство пред мрежата. Как ще го преодолявате?

- Няма мърдане от зеления преход. Ние ще развиваме проекти за възобновяеми източници и енергийна ефективност. Това обаче е дълга тема, която ще обсъждаме по-нататък. Сега на фокус е бизнес планът за следващата година.

- Говорите за инвестиционната програма. Къде ще ги влагате парите?

- Има много възможности, но първоначално в дигитализация, което означава подобрение на мрежата и обслужването на клиентите. Искаме да им дадем възможност да използват повече онлайн услуги.

- Вероятно е рано да ви питам, но след като говорим за дигитализация при управление на мрежата, мислите ли за възможности за различни тарифи?

- То и сега ги има, не забравяйте, че клиенти на ЧЕЗ не са само домакинствата. Има ги тарифите за бизнеса, все пак 50% от сметките са техни.Там става все по-гъвкаво и трябва да става, защото за две седмици цената на електроенергията от 80 евро стана 200 евро за мвтч. Убийствено е за бизнеса. Това е, защото законодателството вкара цялата търговия на ток през борсата. Сега всеки купува от платформата “ден напред”, а тя изненада хората. Не всички имат енергийна култура, за да си купят ток не само от нея, а за три месеца, година. Тепърва има да се учим. В енергийното ни законодателство работата за следващите 2 години е страшно много.

- Обявихте идеята за застраховка на уредите вкъщи като част от сметката за ток. Как ще стане това?

- Говорим само и единствено за доброволна услуга. На едно домакинство можем да предложим тази услуга за 50 ст., най-много до лев на месец, тя би била на отделен ред в сметката и отново подчертавам - само по желание на клиента. Ако добавим 1 лев месечно, бихме могли да предложим имуществена застрахова за целия имот. Ако утре, не дай си боже, има събитие...

- Какво събитие?

- И сега на хората им изгарят уредите. Някой път това е заради некачествената мрежа на ЧЕЗ, но в повечето случаи е следствие от външни фактори. В едни ситуации ЧЕЗ плаща обезщетение, а в други случаи, когато се дължи на външни фактори, не го прави. Идва клиентът, жалва се и ако се установи, че уредът е изгорял заради случайно събитие, застрахователната компания плаща като всеки риск. Това ще подобри услугата, а нещата биха се решили в рамките на седмица-две. Идеята е да направим бърза процедура за ликвидация на щетите.

- Малкият бизнес и домакинствата, които са ви клиенти, се интересуват да имат поносима цена на тока и по-малко аварии. Колко време ще отнеме, за да се сведат прекъсванията до минимум?

- Ще се погрижим авариите да намалеят. За цените на тока, вече обясних, че те зависят най-вече от производството и от законодателството. С промени в законодателството и с инвестиции в производството цената на електроенергията може да бъде задържана на разумни нива. Когато спре да се бърка токът с политиката, ще настъпят по-добри времена за хората.

CV

l Има магистърска степен по “Физика” от СУ “Св. Климент Охридски”

l Специализирал е в Института за ядрени изследвания, гр. Дубна, Русия

l Преминал е специализация по мениджмънт към Open University – London

l Има над 23-годишен опит на висши ръководни длъжности

l От 2006 година е председател на Надзорния съвет на “Еврохолд България” АД

l След сделката с “ЧЕЗ Груп” е председател и на надзорния съвет на “ЧЕЗ Разпределение България” АД

  • Агресия вместо аргументи: крясъци заглушават гласа на разума

    Агресия вместо аргументи: крясъци заглушават гласа на разума

    Отдавна е известно, че когато в един спор вместо битка на аргументи се премине на лични нападки, това вече не е конструктивен разговор, а безсмислена размяна на думи. А когато личните нападки не са само вербални, а по-груби, нещата вече намирисват на вандалщина. Точно такъв е случаят с агресията на протестиращи заради новите мерки за ограничаване
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо