Николай Димитров: В инвестиционната програма обхващаме всички селища в община Несебър

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10074241 www.24chasa.bg

Дано моделът ни се възприеме и на държавно ниво

С проекта за модернизация на рибарското пристанище лодкостоянките ще станат 150

Успехът и развитието на общината се дължат на моите съграждани, казва кметът

- Г-н Димитров, с какво настроение посрещате празника на Несебър?

- 15 август е един от най-важните църковни празници в България, а и в Несебър. Това е празникът на нашия град и ние го очакваме с нетърпение, вълнение и радост.

Светата майка ни

закриля и ние се

прекланяме пред нея
и се стремим да спазваме библейските постулати, водещи ни в доброта, великодушие и семейни ценности.

От години Несебър има славата на град на любовта и гостоприемството и съм сигурен, че това се дължи както на неповторимия чар на полуострова, така и на богатата душевност на жителите му. Именно на местните хора е посветен предстоящият празник като жест на внимание и благодарност за ясната им гражданска позиция и обединението в следване на общи стремежи и цели.

Успехът и развитието на Несебър и на цялата община се дължат на моите съграждани. Те съдействат за работата на администрацията дори със забележки и градивни критики, които аз и моят екип вземаме под внимание и се съобразяваме с конструктивните предложения и идеи.

От години градът ни е обединен, когато е изправен пред предизвикателства, изпитания и ситуации, изискващи сплотеност и всеобщ синхрон.

Това може би е най-голямата ни сила, благодарение на която успешно преминаваме през всичко. Надявам се този пример на единомислие и свързаност между администрация, ведомства и жители да бъде възприет и на държавно ниво, защото общото ни добруване се определя от възможността на висшите институции да общуват, взаимодействат и работят за общото благо на нацията.

- Как върви сезонът? Тази година по-успешен ли е от миналата?

- Тази година община Несебър се радва на много висок интерес и бележи значителен ръст в търсенето на туристически услуги. По данни на бранша и от лични мои наблюдения туристите са в пъти повече, отколкото през миналата година. Ръст бележат и посещенията на гости от близки държави: Румъния, Полша, Чехия, Украйна, Унгария.

- Промени ли се профилът на туристите, които посещават Несебър - повече българи, по-малко чужденци?

- С радост констатирам, че българският турист се завръща на нашето Черноморие. Промяната в профила на чуждестранните туристи се дължи на обясними причини от глобален характер, свързани с пандемията.

Курортните селища на общината продължават да налагат имиджа си на места, подходящи за семеен туризъм, а нашият район разполага с една от най-съвременните, комфортни и модерни бази в Европа и има какво да предложи на своите гости.

С гордост припомням, че перлата на Черноморието -

Несебър, през май

бе включен в престижна

класация на топместата,
които британското списание “Хелоу” предлага на своите читатели като някои от “най-добрите дестинации за почивка за малки деца и бебета, които трябва да имате предвид за 2021 г.”.

В статията се посочва, че градът ни е привлекателен със своето културно-историческо богатство, многото места за пазаруване и хранене през деня и вечерта.

- Несебър постоянно се променя - наскоро положихте нови каменни настилки на улици в Стария град. Как успявате да съхраните уникалността на града в новите модерни времена, така че да не си пречат?

- Преди началото на лятото завършихме реконструкцията на улиците “Мена” и “Рибарска” в Стария Несебър. Дейностите бяха финансирани изцяло от програма “Балкани - Средиземно море 2014-2020” по линия на проект “МоНа: Паметници в природата - креативно съжителство”.

В рамките на мащабния ремонт бе направена каменна улична настилка, положени бяха гранитни бордюри и нови тротоарни настилки. Напълно завършена е и реконструкцията на улиците “Ахелой”, “Тервел”, “Хемус” и “Месамбрия” - частично средствата за която бяха осигурени от програма “Морско дело и рибарство 2014-2020” чрез Местна инициативна рибарска група “Несебър - Месемврия”.

Посочените улици са част от

културно-туристическия

маршрут “Духовен път”
и след извършената реконструкция те се вписват хармонично в общата визия на полуострова.

Тези дейности са част от стратегията на община Несебър за опазване на световната ценност и културното наследство.

Нашите усилия за съхраняване и популяризиране на движимото и недвижимото културно-историческо наследство са непрекъснати и постоянни. Съвсем наскоро бяхме домакини на мобилната изложба “Пътешествие из живите традиции. Нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа” - инициатива на регионалния център София - ЮНЕСКО и община Несебър, проведена под патронажа на Националната комисия на България за ЮНЕСКО по повод 65 години от присъединяването на страната ни към международната организация.

- На каква фаза е разширението на рибарското пристанище Северна буна?

- Община Несебър работи по изпълнение и на един значим за общността проект - този за

модернизация и

реконструкция на

рибарското пристанище
Към настоящия момент са извършени предварителни археологически спасителни проучвания (разкопки) под вода на местата на поставяне на котвите за закотвяне на плаващите съоръжения и спасително археологическо проучване - наблюдение по време на изпълнение на строително-монтажните работи по изпълнявания от община Несебър проект, финансиран от Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020.

Подводното археологическо наблюдение ще продължи до окончателното завършване на проекта с цел опазване и недопускане на нанасянето на вреди върху световната недвижима културна ценност - Старинен Несебър. Проектът е многоцелеви, но една от основните му задачи е увеличаване на броя на лодкостоянките до 150.

По този начин ще бъде задоволено едно от основните изисквания за развитие на най-древния поминък в нашия град - рибарството.

- Какво ново да чакат местни и туристи за празника на града, който се превръща в едно от значимите културни събития по морето?

- Акценти в програмата са участието на Веселин Маринов, Орлин Горанов, Еделина Кънева, група “Фондацията”, тракийския певец Данислав Кехайов. На сцената пред Артиум център младата публика ще чуе изпълненията на изгряващата звезда А.L.E.K.S. и група Four.

И тази година

на крепостните стени

ще бъде проектирано 3D

мапинг и светлинно шоу,
чийто въздействащ разказ ще прикове вниманието върху моменти от историята на Несебър и символи на града и морето. В програмата ще има и дрон шоу, което ще премести погледите към небето, което малко по-късно ще се обагри с цветовете на пищна заря в чест на празника на Несебър.

Музикално-светлинният спектакъл е кулминационна точка на вечерта с най-силен емоционален заряд.

Този празник е придобил качествата на самостоятелен туристически продукт и в последните години неговото провеждане дава повод на много български и чуждестранни гости да посетят града ни на датите, на които с радост отбелязваме Голяма Богородица - един от най-значимите християнски празници, честван еднакво от православни и католици.

Несебър се гордее със

своето гостоприемство

и космополитност
и топло приветства всеки свой посетител. Пожелавам на всички мои съграждани и гости на града здраве, радост и много щастливи изживявания в предстоящата празнична нощ.

- “Артиум център” все повече се превръща в културно средище на града. Какви са плановете да го напълните с посетители през есента и зимата?

- Продължаваме да работим за популяризиране на “Артиум център” като място, подходящо за провеждане на конгреси и конференции. Условията, които сме създали, отговарят напълно на най-високите критерии и изисквания на подобни форуми, така че община Несебър има необходимата модерна база.
Със самочувствие заявявам, че

може да сме

домакини на

културно-

образователни

инициативи
от всякакъв характер, и то целогодишно. След летния сезон според условията отново ще организираме изложби, открити уроци, концерти и фестивали, които да привличат вниманието на естетите и да удовлетворяват културните потребности на общността.

- Имате ли проекти, които успяхте да завършите през тази година?

- След приключване на проекта за извършване на техническа и биологична рекултивация на спряното от експлоатация депо за битови отпадъци в землището на село Равда община Несебър приключи успешно още един екопроект - “Рекултивация на депо за твърди битови отпадъци в местността Балабана, землище на Обзор”.

Изпълнението му заедно с тези реализирани в предходни години - претоварна станция и модернизирана пречиствателна станция, без съмнение оказва положително влияние върху изграждане на имиджа на общината и региона като една от най-привлекателните туристически дестинации.

- По какви проекти работите в момента и какво предстои след приключване на летния сезон?

- Община Несебър работи по проект “Черноморски археологически, исторически и културен портал”, в който е водещ партньор. Той се изпълнява в сътрудничество с Националния исторически музей на Молдова и Музея за национална история и археология в Констанца, Румъния. По този проект

предстои дигитализация

на артефактите,

намиращи се в музея

“Старинен Несебър”,
закупуване на специализирана техника - 3D сканиращи устройства и др.

Чрез дигитализацията и изготвянето на 3D модели ще се намери нова форма за визуализация и популяризация на съкровищата на Несебър.

В момента работим по проект “Намаляване на отпадъците в акваторията на Несебър чрез акции за почистване и кампании за повишаване на съзнанието на местното население: опазване на морското природно и културно наследство като обществена отговорност и ресурс за местния традиционен поминък”, финансиран по програма “Опазване на околната среда и климатични промени” на ФМ на ЕИП 2014-2021.

Основната дейност по проекта предвижда почистване на отпадъчните предмети, видими на морското дъно около Несебър. След приключване на първия етап ще се проведе второ дистанционно изследване, което ще оцени резултатите и ще открие отпадъчни предмети, които все още лежат на морското дъно.

В края на юли беше подписан и първият договор по проекта за извършване на услуги по Морско геофизично и дистанционно проучване с изпълнител Центъра за подводна археология в Созопол, които вече стартираха изпълнението на дейността. Наесен

ще продължим

облагородяването

на северния скат

в Стария Несебър
и изпълнението им ще оформи цялостната обновена визия на този район. Идейният проект на скейтпарка, който предвиждаме за новия град, е вече готов. Предстои процедура по обявяване на инженеринг на съоръжението.

Една част от финансирането ще е с европейски средства, а останалото ще се допълни от общинския бюджет. Скейтпаркът ще е не само модерно и съвременно съоръжение, удовлетворяващо нуждите на младото поколение, но и ще е сертифициран от Българската скейтборд федерация за организиране и провеждане на турнири и първенства.

В момента подготвяме кандидатстване за безвъзмездна финансова помощ по програма “Културно предприемачество, наследство и сътрудничество” за изпълнението на проект “Ревитализирани пространства в световната културна ценност Старинен град Несебър - Етнографски музей”, който предвижда обновяване на музея, помещаващ се в къщата на Москояни - типична архитектура за Черноморието от късния период на Възраждането, и създаване на постоянна изложба чрез иновативни средства, като по този начин се цели удовлетворяването на потребността от подобряване представянето на културното наследство и насърчаване на културното предприемачество в Несебър. Сега сме и в

процедура по избор

на изпълнител за

довършване на градския

стадион в Свети Влас
Процедираме проектите за реконструкция на ул. “Св. св. Кирил и Методий” и ул. “Македония” в Равда и придобитата сграда на пощата в селото.

В плановете на общината са и ремонтно-строителните дейности по крайбрежната алея с канализационен колектор Ф500 в Обзор. Община Несебър е финансирала проект за ремонт на съществуващата крайбрежна алея и прилежащата инфраструктура. Предстои обявяване на процедура за избор на изпълнител.

Общината кандидатства с 2 проекта пред Предприятието за управление дейностите по опазване на околната среда - “Изграждане на водопроводна мрежа на Оризаре, община Несебър - I етап” на стойност 2 462 489 лв. и “Селищна водопроводна система на с. Гюльовца, община Несебър - етап 1” на стойност 2 690 959 лв.

Предстои обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнител.
Продължаваме да работим по

множество

проекти с изразено

социална насоченост
В момента се изпълняват дейности по реконструкция и разширение на сградата на детска градина “Слънце” в Слънчев бряг.

В резултат на строително-ремонтните дейности ще се постигне увеличаване на учебно-образователния капацитет на съществуващата база.

Планирано е и за разширяване на детска градина “Моряче”, за което има заделени средства за проектиране. Общината има проектна готовност и строително разрешение за изграждане на ново детско заведение в Свети Влас.

Не на последно място в нашите приоритети е и изграждането на закрита спортна зала на стадиона в Несебър. В момента се подготвя процедура за избор на изпълнител за довършване на обекта.

В дейностите от строително-инвестиционната ни програма сме се постарали да обхванем всички съставни селища и да реализираме планираните за всяко конкретно място проекти, които да подобрят стандарта на живот на жителите на общината.

Община Несебър е известна с изключителната си ангажираност в осъществяване както на собствени социални проекти, така и с активното си участие в държавно делегирани дейности, в някои от които се включва и с дофинансиране.

Приоритетите ни

традиционно са

насочени в подпомагане

на най-уязвимите
наши съграждани и децата, за тяхното развитие, възпитание и обучение в най-съвременна и съобразена с европейските изисквания среда.

За да определя и планира пътя си за по-нататъшно развитие, община Несебър с активното гражданско участие изготви План за интегрирано развитие (ПИРО) 2021-2027 г., който е основополагащ стратегически документ и важен инструмент за управлението на общината през следващите седем години.

Пространственият обхват на ПИРО включва цялата територия на общината - землищата на градовете Несебър, Обзор и Свети Влас и 11 села.

Определени са зони за прилагане на интегриран подход за удовлетворяване на идентифицираните нужди и за подкрепа на потенциалите за развитие и на възможностите за коопериране със съседни общини.

  • Възела със Скопие и папата няма да може да разсече

    Възела със Скопие и папата няма да може да разсече

    Възелът за европейското битие на нашите съседи - македонците, се заплете толкова много, че само чудо би го решило. Толкова европейски и американски пратеници дойдоха в София да ходатайстват за Скопие, а работата отива на отлагане. Каквото в Северна Македония (а и в Албания, която страда без вина виновна) не искат и да чуят
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо