Скок на юристите в НС – битка на правни лобита ли мъти политиката

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10078017 www.24chasa.bg

Вече 20% от депутатите са юристи – над 50% ръст

Заместник-председателят на ИТН Тошко Йорданов заяви по повод атаките срещу кандидата за вътрешен министър и вицепремиер Петър Илиев: “Това е един политически кръг от юристи, които се газираха като рязко отворено шампанско, след като той беше номиниран, просто защото е извън тях. Петър Илиев е извън мейнстрийма на жълтодесните павета, които трябва да са лявожълти павета”.

Човек ще си

рече, че

адвокатски борби

са провалили

правителството

Атрактивно щеше да е само това да е причината. Вероятно има и такъв момент. Но предизборната кампания в цял свят е за това – да се извадят всички възможни положителни и отрицателни качества и действия на дадения кандидат. Във всяка държава много от кандидатите, без значение дали са адвокати, или не, падат жертва. Кой изневерил, кой нарушил правилата за движение, на кого член на семейството сгазил закона, кой злоупотребявал с търговия с влияние или пък на някого таксите за университет на децата му били по-високи от доходите му. Всъщност това е една от най-важните характеристики на предизборната кампания.

Недостатък на българската конституция е, че не се дава по-дълъг срок за обсъждане на кандидатите за министри. Нека не откриваме топлата вода и да спазваме международните стандарти.

За кандидатите

за президент на

САЩ има над

1 г. да изровят

всичко за тях

Естествено, че далеч не само извадените компромати за отделни хора са съществени за липсата на подкрепа за дадена политическа сила от страна на други. Всяка партия се бори за власт, за да реализира нейната си програма и цели. А властта я имаш, когато твоите представители заемат властови позиции. Ето защо вероятно в следващия, а с доста по-малка вероятност - в този парламент, ще се стигне до вид коалиционно споразумение с преки или скрити представители на съответните партии.

Тъй като България е все още далеч от цивилизованите държави, съответно домогването до постове има за цел и правенето на пари. Немалко от домогващите се до политиката имат точно такава цел. Като погледнеш било реалните им професионални достижения, било оборотите и клиентите на фирмите им, ще видиш, че немалко от тях имат скромни постижения, позволяващи да се управлява държава.

В рамките на всички тези стремления се търсят всички компромати за представителите на набелязания за противник.

Което в крайна сметка е полезно. Тъжното за България е, че има стремеж да се вадят хора без съществен опит и прояви, за да не може да им се намерят кусури.

Естествено, че като е имал някой активно минало и дори да се е справил като цяло отлично, все ще се намери нещо да се каже срещу него. Който не работи, той не греши. Говорим за грешки, не за нещо по-сериозно. Типичен пример за решение да не се вадят кандидати с постижения беше резултатът от

атаката срещу

кандидата за

премиер Николай

Василев,

който, преди да стане министър имаше най-висока позиция във водеща световна банка от всички юпита досега.

Естествено, по цял свят адвокатите са едни от политически най-активните хора. Различни адвокатски фирми обслужват различни политически партии и съответно ги подкрепят. За съжаление, не само в България, но и по целия свят адвокатските кантори, обслужващи победителите в изборите, получават прилични поръчки от властта. И плащането съвсем не винаги е обвързано от качеството и резултатите от работата им.

Достатъчно е човек да види, че съвсем не винаги водещи адвокатски фирми водят делата на държавата и консултират държавата. А няма да е зле работата да се дава в зависимост от класацията на съответните адвокатски фирми по дейности в международните юридически справочници.

Но далеч не само за адвокатите е така – същото е положението във всички сфери на дейност. С една голяма разлика – адвокатската работа е свързана с

говорене, писане

и убедителна

аргументация

И съвсем естествено адвокатите се интересуват доста повече от политика.

Да хвърлим поглед как са позиционирани адвокатите и въобще юристите в България и по света в политическата власт. До март тази година юристите в парламента бяха само 29. В последните два състава на Народното събрание броят им се е увеличил с над 50%. Вече 20% от депутатите са юристи, което доближава България до световните стандарти. Големият брой от депутатите - юристи са или са били адвокати.

В Камарата на представителите в САЩ юристите са 32,7%. В Сената – 50%. От тези 50 сенатори-юристи 68% са адвокати, 30% - прокурори (7 сенатори от тях са били главни прокурори на щати) и 2% съдии (само 1 сенатор). За сравнение – само един сенатор е инженер.

В европейските парламенти делът на юристите е по-висок в сравнение с България, но по-нисък от този в САЩ.

Добре е да има оптимален по световните стандарти процент на юристи в парламента. Но нека се има предвид, че в цивилизованите държави проектозаконите се правят от висококвалифицирани юристи, които не са политици – именити преподаватели по право, изявени със знанията си адвокати, прокурори и съдии с богат опит и, разбира се, специалисти в съответните материи. Оптималният състав на работните групи е под 10 човека. Добрите работни групи и зачитането на написаното от тях е много по-важно от броя на юристите в парламента.

  • Без директни помощи за най-бедните няма да се мине

    Без директни помощи за най-бедните няма да се мине

    Очевидно е, че без ново раздаване на пари не може да се излезе от кризата. Цените достигнаха 14-годишен връх. Има връх и в размера на малките потребителски кредити, което означава, че хората наистина са без пари и вземат заеми не за инвестиция или покупка на нещо голямо, а за да преживяват. В човешката история няма криза
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо