Странно ли е, че талибаните превзеха Афганистан толкова бързо

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10089789 www.24chasa.bg
Георги Милков

Молла Абдул Гани Барадар е новият лидер на Афганистан, както изглежда. За мнозина сигурно е странно как талибаните превзеха толкова бързо Афганистан, а сега, въпреки че са в Кабул и се разхождат из президентския дворец, най-любезно изчакват американците да евакуират всичките си хора от летището. Странно е, защото талибаните бяха мощно сатанизирани от американците през последния четвърт век, а и помня как ги изгониха от Кабул през 2001 г. след атентатите на 11 септември.

Тогава бях в Афганистан и често на терен се засичах с едни колеги от сп. “Нюзуик”. Според тях молла Омар - тогавашният лидер на талибаните, бе успял да се измъкне от преследвачите си на мотор. Едноокият чалмосан грозник, за чиято глава американците бяха обявили награда от 10 милиона долара, всъщност не карал сам моторетката, а се возил зад гърба на молла Барадар - сегашния нов лидер на Афганистан.

Двамата винаги са били близки, още от началото на 90-те, когато заедно създават организацията на талибаните, а освен това са и сродници - Барадар е женен за сестрата на Омар.

Едноокият лидер на талибаните умря в Пакистан, а преди това през 2010 г. пакистанците арестуваха молла Барадар. После обаче го освободиха... по молба от Вашингтон.

Молла Барадар, когото американците наричат молла Брадър (брат), оглави талибанското бюро в Доха и се издигна до главен преговарящ. Срещите му с американския пратеник за Афганистан (също и американски посланик в ООН, бивш посланик на САЩ в Кабул и Багдад) му създадоха реномето на разумен събеседник.

Така се стигна до договор между САЩ и талибаните, подписан в Доха през февруари 2020 г., който даде силна международна легитимация на движението.

В международните агенции лесно могат да се намерят снимки на “моллатабрат” с Майк Помпео - бивш шеф на ЦРУ и държавен секретар на САЩ по времето на президента Тръмп. Те са от срещата им в Доха миналата година.

Има и достатъчно снимки на молла Барадар с пакистанския външен министър в Исламабад (където преди години са го държали в затвор), с външните министри на Китай и Иран, а също и от конференция в Москва, където бе поканен през март тази година.

Е, колко пък да е странно, че талибаните превзеха Афганистан толкова бързо и лесно?

  • И все пак, политици, дневният ред на хората е по-важен

    И все пак, политици, дневният ред на хората е по-важен

    За последно тази година откриваме парламент - трети нов поред. Хубави приказки се казаха, както му е редът, чудесни пожелания и обещания се чуха, както сме свикнали. Въпросът е с какво ще се захванат депутатите и каква ще я свършат. Разбира се, тяхна е задачата да гледат отвисоко народните работи, да кроят стратегии и перспективи за светлото
  • Задава ли се най-лявопопулисткото управление на прехода?

    Задава ли се най-лявопопулисткото управление на прехода?

    - Горещо призовавам да не се харчат никакви милиарди в края на годината - "Те ги вдигат, аз ги плащам" ли е предложението за космическа минимална пенсия - Който предложи популистко харчене, приема се веднага, а ако някой загатне наченки на реформи, сам се отказва Следя преговорите за съставяне на правителство

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо