Как падна от самолета бъдещето на Афганистан (видеозавещание)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10123575 www.24chasa.bg

През изминалите дни видяхме ситуацията в Афганистан през съдбата на едно 17-годишно момче, което в отчаян опит да избяга от талибаните, хванало се за излитащ от Кабул американски самолет, загина, падайки от високо. Това е покъртителната история на Заки Анвари - млада спортна надежда, полузащитник в юношеския национален отбор по футбол на Афганистан. 

Поколението на Заки е израстнало с американски екшън филми, чийто герои могат да правят подобни неща - да летят от външната страна на самолет. Като Том Круз например в “Мисията невъзможна”. 

Младият футболист никога не се е сблъсквал с талибаните, само е чувал разкази за тяхното чудовищно управление. Когато неотдавна атентатор самоубиец се взривява на кръстовището до неговото училище, Заки е ужасен. Талибаните наближават Кабул и младежът знае, че повече никога няма да може да играе футбол. Той рита на същия стадион, на който преди повече от 20 години талибаните са правили публични екзекуции.

Това го кара да се хвърли в последен отчаян опит за спасение. Да бъде като Том Круз в "Мисията невъзможна". Да се хване за излитащ самолет, който ще го отведе към свободата и някоя хубава страна, в която ще може да играе футбол и да сбъдне мечтите си...

Уви, това не е само драматичната история на един тийнейджър. Това е тъжната истина за едно цяло поколение, загубило надежда за страната си и за своето собствено бъдеще.