Камен Воденичаров: Следващата крачка след Зуека е да дойдат руснаците или турците

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10129588 www.24chasa.bg
Камен Воденичаров и Тончо Токмакчиев в популярния си образ на хамалите СНИМКА: Архив

Дадоха ти тъпа роля в нечия игра,

искат да си вечно сив и мрачен...

Спомняш ли си откога навън не си крещял,

че ти си тук - не си избягал, нали, не си избягал...

Така пее Камен Воденичаров преди 24 години в парчето си “Не съм избягал”, припява му Зуека. Днес беквокалът му вече е емигрант, а Камен твърди, че е бесен.

Очевидно Зуека има много сериозни мотиви да потърси късмета и щастието си някъде навън, както го направиха много наши сънародници, роднини, съученици.

Но не бива да виним никого, защото това тук, на нашата територия, се е случвало и друг път. Когато българите като администрация и като ръководство не могат да се справят с държавата си, идва някой друг. Покрай документалната поредица “5 минути София” с Георги Милков много подробно изучавахме периодите, в които приключва българската държава. Веднъж изчезва при византийците за 200 години, после пак тръгва. Когато османците завладяват целия Балкански полуостров, пак изчезва. Преди това Римската империя е владяла територията, тука са влизали и немски, и съветски войски.

И когато не можем да се справим със себе си, с фобиите, гордостите и алчността си, както нашите прабаби и прадядовци примерно се качват на “Титаник” и заминават да търсят късмета си по света, така става и със Зуека и с всички други наши приятели. Просто провалът на българското управление е титаничен и той води само до това - до нежелание на милиони хора да се борят с вятърни мелници. И на мен ми е много мъчно, защото това е самата истина.

Но следващата крачка е не Зуека да си замине, а да дойдат руснаците, турците или германците отново и да нямаме собствена автономна държава, след като сме тъпи, прости и не можем да се справим сами със себе си. Бесен съм!

Това обясни Камен Воденичаров пред “24 часа” по повод на заминаването на Зуека, а коментарът му само допълва хилядите, които се появиха по медиите и социалните мрежи след интервюто на Зуека пред вестника ни.

  • Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Светът беше абсолютно безпомощен преди повече от година и половина. Пандемията го постави на колене. Лекарите бяха в шок, защото срещу тях беше напълно непозната болест, с която не знаеха как и не можеха да се справят. Стреляха напосоки, докато налучкат каква терапия да приложат. Човечеството не можеше и не искаше да приеме за реалност
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо