Ивайло Вълчев: В следващия парламент ще търсим повече пътища за съставяне на правителство

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10162503 www.24chasa.bg
Ивайло Вълчев е зам.-председател на ПГ на “Има такъв народ” и депутат в 45-ия парламент. Той е сред ядрото сценаристи на Слави Трифонов, като кариерата му минава през предаванията “Ку-ку”, “Каналето”, “Хъшове” и “Шоуто на Слави”. Той е поет и автор на текстовете на множество емблематични песни на “Ку-ку бенд”.

Не са разрушени мостовете между партиите на протеста, просто всички водиха монолози

- Г-н Вълчев, как гледате на думите на зам.-председателя на ДПС Йордан Цонев, че щом протестните партии не могат да направят правителство, то в следващия парламент партиите на статуквото ще направят?

- Мога да погледна по два начина на въпроса ви. С колегите ми сценаристи често се шегуваме, че във всяка шега има малка доза истина. Така гледам и на това нещо. Има истина по Фройд - всичко излиза наяве. Плюс това, доколкото познавам тези хора в парламента и съм успял да проследя това, което правят и как го правят, мисля, че

те рядко казват просто

емоционални неща, за

разлика от нас,

“по-неопитните”

Това изказване беше една съвсем съзнателна демонстрация на това какво всъщност се е случвало дълго време в Народното събрание, както и че тези хора имат желанието това да продължи да се случва по този начин. Само дето, за щастие, в това Народно събрание, надявам се и в следващото, вече има партии, изпратени от хора, които не искат това да продължава по този начин.

- Всички говорят за това, че в 47-ото НС на всяка цена трябва да се състави редовен кабинет. Готови ли сте от “Има такъв народ” на повече компромиси?

- Слави Трифонов каза една много важна дума преди около седмица. Той каза, че след всичко, което се е случило, и уроците, които се надяваме, че сме научили, трябва да бъдем по-смирени. Това означава много неща.

Означава включително и това да търсим със сигурност повече пътища за диалог, което ние, отчитайки всичко, което се случи, и начина, по който се случи, със сигурност ще бъдем от страната на тези, които ще са готови да разговарят и да търсят решения.

- В следващия парламент ще сте по-компромисни?

- Компромис означава да отстъпиш от нещо, което искаш, а ние така или иначе искаме едни и същи неща. За мен ще бъде важно

да намерим пътя, по който

заедно да стигнем до

общото ни искане,

а не толкова някой от едната или от другата страна да се отказва от нещо в полза на това желанието на някой от другите да получи реализация.

- Разрушени ли са мостовете между партиите на протеста?

- Не бих казал.

- Доста нападки се чуха помежду ви, изглежда, сякаш се скарахте?

- Да кажем, че в един момент комуникацията започна да се води не чрез диалози, а чрез монолози, които всяка страна започна да тълкува по свой собствен начин. Силно се надявам, че монологичната култура и желанието да се лепят етикети, преди да си водил диалог с отсрещната страна, са останали в миналото.

- Възможен ли е компромисът партия “Има такъв народ” да потърси партиите на статуквото за диалог за съставяне на кабинет в следващия парламент?

- Имаме абсолютно ясно непроменено и непроменимо мнение по този въпрос. Отговорът е много кратък и много ясен - не.

  • Лесно е да обещаваш, когато не трябва да изпълняваш

    Лесно е да обещаваш, когато не трябва да изпълняваш

    Щедър бюджет с минимална заплата от 710 лв. и минимална пенсия от 490 лв. извади служебния финансов министър Валери Белчев по обяд в сряда. Това става, като се остави антикризисният бонус от 120 лв., който да се дава поне половин година. Вечерта имаше корекция - не 490 лв., а 430 лв. Мотивът на служебното правителство е
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо