Македонският въпрос - голям зор, голямо световно лоби

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10180256 www.24chasa.bg

Македонците явно имат лоби по целия свят. Може би дори на Луната.

Сериозно, явно са намерили механизми за натиск отвън. Доказателство за това са и думите на Румен Радев отпреди две седмици, че натискът към България за евроинтеграцията на Северна Македония се усилва и ще продължи да се усилва. Президентът беше в Словения, където лидери от различни страни пак обсъждаха разширяването на ЕС.

Радев, както и предишните управляващи, отстоява позицията, че България очаква правни гаранции за “необратимост” в отношенията между София и Скопие. Но в същото време в Северна Македония мислят на бързи обороти как да преодолеят ветото на София. Защото България е в състояние на политическа турбуленция, чийто край (засега) не се вижда, а македонците бързат - днес Брюксел очевидно е на тяхна страна и иска да ги приеме, утре може да размисли. Затова се появяват и непотвърдени информации като тази за дипломатическия нон пейпър, според който в Северна Македония са намерили “формулата на успеха” спрямо България.

Не е толкова важно има ли нон пейпър, или няма. Същественото в случая е, че македонците дават зор и са впрегнали огромното си лоби в целия свят. Вижда се, че не само европейците, но и американците (и особено те) искат сега и веднага Скопие да започне преговори с Брюксел.

А българската страна може би трябва да узрее за идеята, че няма как да излезем от тази ситуация, ако не проявим и доза добронамереност. Вярно, че гърците извиваха ръцете на Скопие повече от 25 г. за името на бившата югорепублика. Такъв срок обаче на нас едва ли ще ни дадат. Затова - да си браним интереса, но и да не забравяме, че част от него е да сме в добри отношения с македонците. И че няма смисъл да се караме с целия свят заради тях.

  • “Чудото” Брекзит – как я мислиха англичаните и каква стана

    “Чудото” Брекзит – как я мислиха англичаните и каква стана

    Преди малко повече от 5 години англичаните гласуваха да напуснат Европейския съюз, подведени от агитатори като Найджъл Фарадж, които ги плашеха с мигрантите. Денят 23 юни 2016 година промени завинаги Великобритания и ето че сега на Острова събират горчиви плодове. Заради липсата на около сто хиляди шофьори страната изпитва невиждан дефицит на
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо