Е-преброяването като машинния вот - трябва добра разяснителна кампания

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10188723 www.24chasa.bg

Служебният кабинет удължи с 13 дни до 30 септември периода, в който хората могат да се преброят електронно (виж 8-а стр.).

Причината - непрекъснатите атаки срещу сървърите на НСИ, които лишиха много хора от възможността да се преброят. Достъпният софтуер за преброяването не трябва да бъде толкова опростен, че да излага на опасност целия процес.

Но от друга страна, той трябва да е достатъчно user friendly - лесен за ползване, за да може хората, които изпитват затруднения с технологиите, да преодолеят естественото си стъписване. Такова улеснение, освен технологично, минава и през добра и активна разяснителна кампания. Най-затруднени с е-преброяването, както бе и при машинния вот, са по-възрастните хора, а липсата на достатъчно дигитална грамотност не трябва да те лишава от правото да се преброиш по лесния начин.

Ако ли не, отново рискуваме да попаднем в ситуация, при която иначе добри намерения не постигат ефект, а хората са демотивирани да посегнат към новото.

Вижте материала по темата тук.

  • Щадящи тестове - решение за малките ученици

    Щадящи тестове - решение за малките ученици

    Родителите с основание искат децата им да ходят присъствено на училище. Най-малкото защото преподаването в клас е най-доброто, особено когато говорим за най-малките. А и защото форматът с онлайн уроците, продължаващ вече почти 2 години, не им дава гаранция, че уроците са добре разбрани и усвоени. От друга страна обаче
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо