Шефът на ВКС е пръв сред равни, чрез него не се овладява съдебната власт

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10205732 www.24chasa.bg

Съдийската колегия на ВСС стартира процедурата по избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС) Ако и пленумът на кадровия орган одобри хронограмата, официалното начало ще бъде на 30 септември, а гласуването на 14 януари догодина.

Изборът на тримата големи в съдебната власт по традиция предизвиква емоции, обвинения в задкулисие и договорки. Все ще се намери някой, който да не е доволен или да оплюе кандидата.

     Това е важен избор, защото мандатът е дълъг - 7-годишен, а и юристът, който ще оглави ВКС, не само трябва да е блестящ професионалист, но и почтена личност, която да обедини съдиите, а не да допринася за допълнително разделение на и без друго разпокъсаната общност. Шефът на ВКС е пръв сред равни.

      Съдиите вземат, или поне така е по закон, решенията си по вътрешно убеждение и по доказателствата. Така че този, който мисли, че ако начело на ВКС е негов човек, е овладял съдебната система, може да се окаже в дълбока заблуда.

  • От пържолите до Зелената сделка - 10 пъти мери, преди да режеш

    От пържолите до Зелената сделка - 10 пъти мери, преди да режеш

    Носталгисти - така щели да се наричат онези професионалисти, които след 20-30 години ще променят дизайна на хола ви, за да заприлича на дивана на вашите баби и дядовци, от който са гледали тв сериали. Или пък да пренесат първичното от природата по примера на “Дивото зове”. Отсега експерти предупреждават
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо