“Авторитети” в социалните мрежи не могат да заместват експертизата на учените

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10216053 www.24chasa.bg

При всички научни доказателства за ползата от ваксините срещу COVID у нас пак е пълно с недоверчиви и изчакващи хора.

Причините са много, но една от тях е шествието на самозвани авторитети с измислени истории по социалните мрежи.

Не бива да забравяме един факт от историята на цивилизацията - Ренесансът в Европа започва, когато университетите и центровете за правене на наука започват да хвърлят светлина сред безпочвени вярвания, митове, страхове и увлечения.

Трябва да се прави разлика между факти и пропаганда. Много от антиваксърските послания са пропаганда, отделна тема е какви цели преследва, но при всички положения не са общото благо и здравето на хората.

В интервюто с тв журналиста Бойко Василев, което “24 часа” публикува във вчерашния си брой, имаше много интересни и проницателни наблюдения: “Когато след десетилетия професорът попита студента: “Защо се скараха българите през второто десетилетие на ХХI век?”, правилният отговор ще бъде “Заради социалните мрежи и пандемията”. Първото ни започна, второто ни довърши. Мрежите ни затвориха в балони, в които получаваме още от същото. Омразата е по-лепкава от любовта. Коронавирусът подложи на изпитание едно от най-слабите места в българското общество – солидарността. И раздели хората болезнено, по нов начин. Това рикошира в политиката и обществото, където мрежите вече бяха разорали почвата за раздор.”

Социалната мрежа действа като усилвател - когато има добра кауза, разпалва я, когато тръгне манипулация - също я надува.

Никога не бива да забравяме, че авторитетната наука е твърда почва, а “някой нещо написал” в социалните мрежи е паяжина. Ако се оплетем в нея, чакат ни само кризи и разделение.

  • Щадящи тестове - решение за малките ученици

    Щадящи тестове - решение за малките ученици

    Родителите с основание искат децата им да ходят присъствено на училище. Най-малкото защото преподаването в клас е най-доброто, особено когато говорим за най-малките. А и защото форматът с онлайн уроците, продължаващ вече почти 2 години, не им дава гаранция, че уроците са добре разбрани и усвоени. От друга страна обаче
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо