“Чудото” Брекзит – как я мислиха англичаните и каква стана

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10228523 www.24chasa.bg

Преди малко повече от 5 години англичаните гласуваха да напуснат Европейския съюз, подведени от агитатори като Найджъл Фарадж, които ги плашеха с мигрантите.

Денят 23 юни 2016 година промени завинаги Великобритания и ето че сега на Острова събират горчиви плодове. Заради липсата на около сто хиляди шофьори страната изпитва невиждан дефицит на бензин, хората се редят на опашки, стига се до ръкопашни схватки, до кражби на гориво от автомобили и се очаква дори армията да се намеси.

Няма гориво, няма го и “героя” Найджъл Фарадж, който навремето с яростната си пропаганда буквално разсече на две британците, защото почти половината от тях до последно се надяваха Брекзит да бъде отменен. Това обаче не се случи и сега британците ще посрещнат една не особено весела Коледа - защото освен бензин няма и достатъчно доставки за магазините.

Каква е поуката от цялата работа ли? Че забраната на свободното движение на хора и стоки, както на практика стана във Великобритания след като напусна ЕС, не води след себе си по-добри времена, а напротив. И още нещо - когато пропагандата завладее масовото обществено съзнание, горчивите уроци от направените грешки неизбежно идват, макар и с няколко години закъснение. Затова винаги е по-добре избирателите да разчитат на разума си, а не на сладкогласни политици, които им обещават чудеса от благоденствие и хубав живот.

  • От пържолите до Зелената сделка - 10 пъти мери, преди да режеш

    От пържолите до Зелената сделка - 10 пъти мери, преди да режеш

    Носталгисти - така щели да се наричат онези професионалисти, които след 20-30 години ще променят дизайна на хола ви, за да заприлича на дивана на вашите баби и дядовци, от който са гледали тв сериали. Или пък да пренесат първичното от природата по примера на “Дивото зове”. Отсега експерти предупреждават
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо