Румен Спецов: “Гранекс трейдър”, в която съм бил управител, е чиста – всички данъци са платени и няма измама с ДДС

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10237414 www.24chasa.bg

И още акценти от интервюто на директора на НАП:

 • Ще си потърся правата по съдебен ред срещу хората, които си позволиха да ме нарекат мошеник и измамник и изрекоха куп обидни квалификации
 • Продадох фирмата, защото не намерих финансиране за производството на фуражи
 • Компанията не е извършила нито една фиктивна сделка, а НАП признава, че има стока, че има приходи от нейната продажба, но не признава разходите
 • Мога да потвърдя, че има заплаха от бизнесмен към мен и семейството ми, но информацията по случая е класифицирана
 • За напускането ми през 2015 г. на данъчната администрация отговорът изисква политическо говорене и не е сега време за това

- Г-н Спецов, запознат ли сте с резултатите от проверката на следствието, направена по искане на прокуратурата за дейността на фирма “Гранекс трейдър”, в която сте били съдружник? 

- Не съм запознат с доклада, изготвен от следствието. Бях викан там, за да дам свидетелски показания като един от управителите на “Гранекс трейдър”. Пред следователите дадох ясни и изчерпателни отговори за моето участие във фирмата и за нейната дейност. Но нямам представа какво е заключението на следователите. 

- Доколкото “24 часа” разполага с информация, в доклада се посочва, че за извършените сделки от “Гранекс трейдър” са подавани ежемесечно декларации в НАП. Защо тогава се стига до акт от данъчните? 

- Искам да направя важно уточнение - за периода, в който е направена проверката на НАП, не съм бил нито управител, нито съдружник в “Гранекс трейдър”. Но благодаря за възможността да изясним ключови моменти относно тази проверка.

Компанията е търгувала със зърно, което означава, че по действащото законодателство при такива сделки се прилага режим за обратно начисляване на ДДС. Това означава, че при тях има, условно казано, нулева ставка на ДДС, с което се елиминира рискът от данъчни измами.  При цялата дейност на “Гранекс трейдър”, включително и по времето, когато аз съм бил управител, са извършвани отговарящи на закона дейности в съответствие с данъчните режими. 

Що се отнася до ревизионния акт на НАП, държа да подчертая, че в него няма установени фиктивни сделки или документи с невярно съдържание. Данъчните органи към онзи момент не са признали разходи за закупено зърно, но признават продажбата на същото това зърно. 

- Тоест има установени реални сделки със съществуващо зърно, а спорът е за разходи, направени за покупката на зърното, което НАП признава, че съществува и че сте го продали? 

- Да, установено е по безспорен начин, че зърното съществува. Представени са фактури за закупуването му, всички плащания са извършени по банков път, има приемно-предавателни протоколи за стоката. 

- Ако правилно ви разбирам, е имало проблем с документите на доставчика, а не при “Гранекс трейдър”? 

- Имайте предвид, че става въпрос за покупката на зърно от лицензирани складове, където има пълна документация. Защо и как ревизионният екип по време на проверката не се е сдобил с тези документи, не мога да кажа. Но в ревизионния акт никъде няма установени фиктивни сделки или опити за избягване на плащането на данъци. 

- Всъщност защо купихте тази компания - само заради лиценза за търговия със зърно ли? 

- Да, това е основната причина. Тази компания бе абсолютно чиста - няма задължения, нейната дейност е ясно регламентирана. Имах желанието да развивам и производство в областта на фуражите. 

- Как се насочихте към бизнеса със зърно? 

- През 2013 г. участвах в изготвянето на промените в закона за търговия със зърното и Закона за ДДС. Имал съм досег с този бизнес и той ми беше познат. 

- Какви други сделки е извършвала “Гранекс трейдър” освен тези със зърно? 

- Компанията се е занимавала предимно с търговия със зърно. Дейността е прозрачна, регламентирана и лесно проверима. Когато я придобих, спрях сделките със зърно и се фокусирах върху проекта за производство. 

 -  А защо продадохте фирмата, след като е имала големи обороти? 

- “Гранекс трейдър” имаше големи обороти, но нямаше достатъчно печалба. Сделките ставаха с малък марж, на труден и регламентиран пазар. Трудно е нов търговец да пробие там. Поради това реших да мина към производство на фуражи. За съжаление, не успях да намеря финансиране, а то бе в рамките на няколко милиона лева. Това доведе до мое лично разочарование и тогава реших, че е по-добре да продам компанията и да се насоча към друг бизнес. И обясних това намерение сред мои познати и бизнес партньори. 

- Толкова ли трудно се намира финансиране, след като производството на храни е рентабилен сектор? 

- Всяка банка изисква обезпечение при финансиране. За съжаление, компанията нямаше достатъчно активи за това. Аз като физическо лице също нямах активи, които да заложа в полза на компанията. А финансиране за проект на зелено се отпуска изключително трудно. 

- Как намерихте купувач на фирмата и проверихте ли историята му? Имахте ли представа, че може да се окаже от т.нар. сламени хора, на които се прехвърлят фирми с натрупани задължения? 

- Купувачът ме намери, той се свърза с мен. Както вече казах, решението за продажба на фирмата не е взето за един ден, то е плод на месеци усилия да осигуря финансиране за производство, които не бяха успешни и се оказа, че компанията ми носи само разходи. Имахме няколко срещи с купувача. 

На тези срещи бе обяснено състоянието на компанията и вече започналото производство от страна на НАП. Към онзи момент не съм имал никакви притеснения за него. Аз знам какво съм правил, няма опит за измама с ДДС, всички документи са изрядни, всички сделки са законосъобразни, данъците са платени. И не съм имал никакво притеснение за прехвърляне на фирмата. А за да се осъществи това прехвърляне, няма изискване купувачът да предостави удостоверение за съдимост и няма как да съм запознат със съдебното му минало. 

-  Тоест при прехвърлянето на фирмата не е имало установени данъчни задължения от НАП, не е имало изготвен ревизионен акт и такъв не е бил връчван, за да се твърди, че сте били наясно, че продавате фирма със задължения? 

- Трябва ясно да се разграничи какво е ревизионен доклад, ревизионен акт и какви са правните тежести от тях. Аз бях запознат с ревизионния доклад, в който данъчните описваха тяхното становище. Но това не означава, че това становище ще се превърне в ревизионен акт. Изразил съм несъгласие и съм внесъл възражение срещу ревизионния доклад. 

- И с ревизионния акт НАП установява, че няма задължения по ДДС, няма опит за измама, а претендира да се плати по-голям данък печалба, защото не признава някои разходи, така ли е? 

- На фирмата е направена ревизия по Закона за ДДС за съответния период. Данъчните органи установяват, че няма задължения. Тогава променят обхвата и тя се пренася за корпоративно облагане и се фокусира върху резултатите за 2014 г. Въз основа на прихода на компанията, който тя сама е декларирала, и не признавайки разхода за покупката на стоки, НАП коригира със 700 000 лв. финансовия резултат. Но пак подчертавам - никъде не се твърди, че има фиктивни сделки, документи с невярно съдържание или опит за измама. 

- Защо тогава досега мълчахте, след като нямате никакви притеснения? 

- Мълчах, защото смятам, че не е работа на изпълнителния директор на НАП, натоварен със специфични задачи в нелеко време, да ходи по медии и да дава обяснения за нещо, което не е извършил. Пак потвърждавам, че нямам никакви притеснения относно моите действия и за дейността на фирмата. Аз не съм ощетил бюджета, всички данъци са платени. 

От първия ден като изпълнителен директор на НАП съм следвал поставените от правителството цели и резултатите показват, че приходната агенция се справя добре. Усилията ми са фокусирани върху тези цели и не съм смятал, че трябва да давам обяснения за нещо, което не съм извършил. 

А и НАП излезе със становище по случая с “Гранекс трейдър” още на втория ден след назначаването ми, където бе посочено и моето мнение. Реших сега да говоря, защото пред следователите посочих точно това, което във вашата публикация от четвъртък казвате, че се съдържа в заключението на доклада на следствието - че Румен Спецов не е извършил нищо незаконно. И ще си потърся правата по съдебен ред срещу хората, които си позволиха да ме нарекат мошеник и измамник и изрекоха куп други обидни квалификации.   

- Защо напускате системата през 2015 г. - ваши колеги неофициално споделиха, че сте имали тогава всички шансове да стигнете до върха в йерархията в данъчната система? 

- Отговорът на този въпрос изисква политическо говорене, което не искам да правя в момента, заемайки поста на изпълнителен директор на НАП. Вероятно отговор бих могъл да дам на по-късен етап, да кажем така - когато му дойде времето. 

- Защо започнаха атаката срещу вас от първия ден, в който оглавихте НАП? Кой стои зад нея, кой има полза? 

- Аз възприемам тази атака не пряко срещу мен, защото информацията за мое участие във фирми е публична, има я в Търговския регистър. Възприемам ситуацията като атака срещу дейността на служебното правителство и към член на това правителство, а не към личността Румен Спецов. 

- Кой е бизнесменът, който заплашва живота на съпругата ви и двете ви деца? И каква е причината? 

- Мога само да потвърдя, че има такава заплаха. Но не мога да коментирам нищо повече, защото по случая информацията е класифицирана. 

- Успяхте ли да превърнете НАП в истинска приходна агенция, която да не е бухалка за бизнеса, както искаше вече бившият финансов министър Асен Василев? 

- Смятам, че всички действия, откакто оглавявам НАП, ясно показват, че НАП вече е приходна агенция, а не е бухалка за бизнеса. Повишената събираемост е доказателство за това, че се справяме добре. 

- Какво показват първите резултати от проверки, които направихте - на интернет търговията, зеленчуковите борси, на бизнеса с горива? 

- Първите проверки, които НАП стартира, бяха на дружествата, получатели на големи обществени поръчки и със значителни касови наличности. След това дойдоха и останалите проверки, които продължават и в момента. Изисква се време, за да се определят тенденции. Но със сигурност мога да кажа, че веднага се появиха по-високи отчетени обороти от фирмите. 

Приходите спрямо миналата година са с над 2 млрд. лв. повече. С 30% са се увеличили постъпленията от корпоративен данък и с над 15% от данък общ доход. Има стабилен ръст на осигурителните вноски с близо 10%. Ръстът на приходите в НАП изпреварва в пъти този на брутния вътрешен продукт, което е изключителен показател, особено по време на пандемия. 

Това са резултати от дейността на цялата структура на НАП, не само личен принос на изпълнителния директор. В НАП работят 8000 души, ние администрираме годишно близо 27 млрд. лв., възстановяваме 10 млрд. лв., изпълняваме три програми с помощи за справяне от последствията от пандемията, като подпомагаме бизнеса. И се радвам на постигнатите резултати от колективната работа. 

- Преди години имаше класация на най-големите данъкоплатци. Кой днес би я оглавил? 

- Не бих казал, че има нужда от такава класация. Да, в дирекцията “Големи данъкоплатци” се наблюдават близо 1000 компании. Но мога да кажа, че по-големият процент от постъпленията идва от малкия и средния бизнес - ето ви го най-големия данъкоплатец. 

- Къде още има резерви за събиране на повече приходи и кои бизнеси се оказват най-изкушени да крият данъци? 

- Винаги сме правили анализи на всички сектори в България. Оказва се, че има опити за данъчни нарушения във всички бизнеси, не мога да отлича някой сектор. 

- Уволнихте преди дни данъчен, който беше поискал “скромен” подкуп, и предупредихте колегите си, че така ще се процедира. Как заварихте администрацията след години извън нея? 

- Още с моето постъпване работя за промяна на схващането, че НАП е бухалка и обслужва нечии интереси. И заявих, че ще бъда безкомпромисен към опитите на данъчни служители да искат подкуп или да упражняват натиск или рекет към бизнеса. Толерантността към такива действия е нулева. 

- Остава ли ви време за спорт? Това беше една от темите, които непрекъснато съпътстваха назначението ви като шеф на НАП.

- Наистина тази тема предизвика едва ли не фурор за мое учудване. Вече не се състезавам, но намирам време за спорт, защото така намалявам стреса. 

 • Вместо да спорим за Гоце Делчев, да викнем и гърците

  Вместо да спорим за Гоце Делчев, да викнем и гърците

  Идеята за общо честване на 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари, която обмислят правителствата на България и Северна Македония, звучи като разумен опит да намерим разбирателство помежду си с вардарските ни братя. По принцип, когато става дума за почит към някой покойник, винаги е редно роднините, каквито и делби да имат
 • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

  Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

  Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо