Роберт Линдеман-Берк: Заводът ни в Дулово за 150 млн. лв. е най-голямата единична инвестиция в цялата 130-годишна история на “Кварцверке”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10237437 www.24chasa.bg
Роберт Линдеман-Берк

С този акт буквално се вричаме на региона Дулово и на България. То е и обещание към нашите верни клиенти, че и в бъдеще ще бъдем надежден партньор, казва управляващият  съдружник на “Кварцверке”, Фрехен, Германия, и председател на Надзорния съвет на "Каолин"  ЕАД

Още акценти:

 • Ние дойдохме, за да останем! Разбира се, с финансов интерес, но дългосрочно, сигурно и с отговорност към природата и общността
 • Нашите служители остават при нас дългосрочно и нямаме текучество. Това ни позволява да ги квалифицираме системно
 • Всеки лев, спечелен в България, сме реинвестиралив България! Затова днес предприятието ни е много по-стабилно и е добре подготвено за бъдещето

- Г-н Линдеман, предстои стартирането на голяма инвестиция на “Кварцверке” в България. Бихте ли ни я представили, питам ви за завода в Дулово?

- Готови сме с проектите на завода ни в Дулово. В Североизточна България ще бъде построен най-модерният завод за преработка на каолин и кварцов пясък в Европа, ако не и в целия свят. Суровината от находището в Дулово е специфична и не е лесна за преработка, което беше особено предизвикателство при проектирането.

За нашата фирмена група тази инвестиция е една огромна крачка, което ме изпълва с радост. Тук става дума за най-голямата единична инвестиция в един завод, която правим в цялата 130-годишна история на нашата фирма. От наша страна с този акт буквално се вричаме на региона Дулово и на България. То е и обещание към нашите верни клиенти, че и в бъдеще ще бъдем надежден партньор и доставчик на висококачествени суровини.

Особено държа да подчертая, че българската държава подкрепя нашата инициатива чрез признаването ни за инвеститор клас “А”.

- На колко пари възлиза вашата инвестиция? Нямахте ли притеснения заради пандемията, че трудно бихте възвърнали вложенията си?

- Възнамеряваме да вложим в Дулово над 150 милиона лева. Това включва инвестиции за усвояването на двете находища “Колобър” и “Балабана”, изграждането на необходимата инфраструктура за железопътен и автомобилен транспорт и строителството на самия обогатителен завод за висококачествени каолини и пясъци.

Такава инвестиция се изплаща много бавно. Понякога са необходими повече от 20 години, за да се върнат парите. Това не е работа за финансови инвеститори, които обикновено очакват пълна възвръщаемост на вложенията си за 5-7 години. Доходността е сходна с тази в селското стопанство. Затова най-важното за тази инвестиция е да е гарантиран достъпът до суровината.

Като семейна фирма ние мислим дългосрочно и за поколения напред. Още моите прародители на базата на находищата ни от качествени суровини са създали такива заводи и стойности, които днес ни позволяват ние да правим инвестиции като тази. Точно по този начин разглеждам и аз днешния ни проект в Дулово. Вероятно едва следващите поколения ще доживеят пълното изплащане на това капиталовложение. Надявам се те да могат да кажат: идеята на предците ни да се ангажират дългосрочно в Дулово е бил един наистина визионерски ход, правилен и добър.

В това се съдържа и посланието, което намирам за важно да отправя: ние дойдохме, за да останем! Разбира се, с финансов интерес, но дългосрочно, сигурно и с отговорност към природата и общността.

- Колко души ще бъдат ангажирани в този завод?

- Възнамеряваме да стартираме със 120 служители и да създадем поне толкова работни места за подизпълнители и доставчици. Освен това историята ни е доказала, че с нашите заводи ние сме инвеститор “котва”. Около заводите ни обичайно се настаняват други предприятия, особено такива, които ползват нашата продукция. Изобщо не е случайно, че в България има толкова добре развита керамична и стъкларска промишленост.

Поначало инвестиции като нашата излъчват много силен импулс. В Украйна и в Русия реализирахме подобни проекти в райони с висока безработица като Дулово. Резултатът е, че околните населени места процъфтяват и вече принадлежат към групата на градовете и селата с най-висок стандарт на живот на жителите.

- Как намирате квалифициран персонал, липсата на който се оказва главната пречка пред инвестициите напоследък. Сами ли подготвяте минни инженери и техници?

- Не омаловажавам проблема с недостига на квалифицирани кадри в България, но вярвам, че сме добре подготвени да го посрещнем. Радостно е, че нашите служители обикновено остават при нас дългосрочно и нямаме текучество. Това ни позволява да ги квалифицираме системно и да ги подготвяме за нови задачи на място в България, както и на обменни начала с техни колеги от Германия и цяла Европа.

От друга страна, си поставихме за цел да обучаваме сами бъдещите служители. Във Ветово, в сътрудничество с местното СУ “Васил Левски”, изградихме център за дуално обучение по технически специалности. В него децата се обучават на най-модерните машини и с най-модерните компютри. Започнахме през 2016 г. с 16 ученици и миналата година изпратихме първите абитуриенти, някои от които започнаха веднага работа при нас. Други продължиха образованието си в Минно-геоложкия университет. Обучението при нас дава на децата много силен старт в живота. С тези, които продължават по своя път, поддържаме постоянен контакт. В момента обучаваме 70 ученици и ни доставя огромна радост да виждаме колко добре се развиват. Те са нашият кадрови потенциал на бъдещето!

- А имате ли проблеми с недостатъчно развитата инфраструктура - липсата на мост в източната част на поречието на река Дунав?

- Наблюденията ни върху българската инфраструктура са диференцирани. IT инфраструктурата например е много добра, докато в областта на транспорта и логистиката има какво да се желае. През последните години нещата се подобриха, например в южното направление. Но още съществуват тесни места. Със сигурност такова място е липсата на мост през Дунав в източната част на България. Заради тази липса доставките към клиентите ни в Румъния ни костват много непродуктивни часове чакане.

- Как се отразиха локдауните на пазара на каолин и кварцов пясък?

- През второто тримесечие на 2020 година преживяхме срив на оборота в ключовите ни сфери стъкло и керамика. Тогава се наложи да съкратим производствения си капацитет рязко и решително. Отървахме се сравнително леко и най-важното - не съкратихме работни места. През втората половина на 2020 г. пазарите отново набраха скорост и оттогава насам са стабилни.

- Как се отразиха на вашите вериги за доставка локдауните и изчезването на модела just in time?

- Ние и нашите клиенти не използваме just in time. Задължителната сигурност на доставките към нашите клиенти - една стъклена вана не може да бъде спряна, освен за кратко, налага те във всеки момент да имат на разположение буферен запас от суровина. Ковид кризата обаче показа, че дългите вериги на доставка представляват риск и напоследък наблюдаваме преместването на производствени капацитети от Азия към Средиземноморието.

- А поскъпването на тока и изобщо пълзящата инфлация?

- Повишаващите се цени на тока и газа са огромно предизвикателство, на което трябва да реагираме. От една страна, част от допълнителните разходи ще трябва да бъдат прехвърлени към клиентите. От друга, интензивно разработваме програми за повишаване на ефективността на заводите. В завода ни във Ветово пуснахме чисто нова, изключително модерна и високоефективна линия за преработка на каолин. Пак там от догодина ще включим в мрежата един 5-мегаватов соларен парк. По този начин не само ще намалим въглеродния си отпечатък, но и ще смекчим удара от драматичното покачване на цената на тока. Заводът в Дулово също ще е много ефективен.

- Усещате ли глобално възстановяване на икономиката според търсенето на минерални суровини?

- Световното търсене на суровини в момента е засилено и се движи най-вече от строителния бранш. В определени части на света причината е видимото повишаване на благосъстоянието, което е радостно. В някои европейски страни обаче бумът на строителството се дължи на наличието на много и евтини пари, което представлява структурен риск за един стабилен растеж.

- А какво мислите за т. нар. Зелена сделка. България и Германия са сред най-потърпевшите от затварянето на въглищната енергетика, кварцовият пясък се използва за серочистка в тецовете. Следователно със засилването на екологичните изисквания се увеличава и търсенето на пясък. Но ако има тотално затваряне на въглищната енергетика, вероятно ще изчезнат цели пазарни ниши - не само за вас, но и за индустриалното сърце на Германия в Северен Рейн - Вестфалия. Изобщо може ли Европа без собствени стоманодобив и тежка индустрия?

- Въпросът за Зелената сделка и адаптирането на нашите индустрии към нея има много аспекти. На базата на наличните данни трябва да приемем, че климатичните изменения в резултат на човешката дейност са реалност и са предизвикателство, на което трябва да отговорим. Аз, за мое щастие, трябва да решавам тази задача само за нашите предприятия. Но по мое мнение ни е необходим международно договорен компромис, който да отчете по подходящ начин икономическите интереси и защитата на околната среда, както и различната степен на индустриално развитие на отделните региони.

Аз се ръководя от две убеждения. Първо, единното в световен мащаб ценообразуване на емисиите на CO2 е най-доброто решение от гледна точка на политиката за климата и за икономиката. Второ, една климатична политика, движена от остарели идеологии, е вредна както за икономиката на Европа, така и за самия климат. Отговорът на големите въпроси за климата лежи в технологичния напредък. Ако се следват тези две разбирания, Европа би имала добро бъдеще като индустриален център. На това разчитам.

- Как оценявате присъствието си в България - тук сте вече от близо 10 години?

- “Кварцверке” е в България от 2013 г. Изминалите години бяха красиви и пълни с впечатления. Много се радвам да съм в България, тази гостоприемна страна, която предоставя толкова интересни възможности за развитие. В началото на месеца бях в София и посетих и нашите заводи. Това, което виждам, ме въодушевява: мотивирани и будни сътрудници, които са горди с това, което заедно постигнахме през последните години: за обезпечаването ни със суровини, за модернизацията на нашите заводи, в сферите на охраната на труда и на обучението на кадрите.

Годините бяха икономически успешни. И държа дебело да подчертая, че всеки лев, спечелен в България, сме реинвестирали в България! Затова днес предприятието ни е много по-стабилно и е добре подготвено за бъдещето.

 • Защо е важно правителството да има програма

  Защо е важно правителството да има програма

  Правителството на Жан Виденов остана в историята на последните 32 години като най-слабото заради зърнената криза, фалита на банките и космическия ръст на инфлацията. Мнозина наблюдатели твърдят, че чак такъв провал с изпълнителната власт днес е невъзможен. Дано да са прави! Има обаче и един важен детайл, който е добре да се напомни
 • Мая Манолова СНИМКА: АРХИВ

  Мая Манолова: Надминаха Борисов! Не повярвах за закона за наказателните списъци

  "Онемях! Надминаха Борисов! Не повярвах, че ПП и Асен Василев са способни на такъв закон за наказателните списъци. Но е факт и дано се вразумят и не го внесат в парламента". Това написа във фейсбук Мая Манолова, лидер на "Изправи се.БГ" относно черновата на Закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо