Доц. Добри Ярков: Шанс е, че участваме в прехода към нисковъглеродна икономика

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10247182 www.24chasa.bg

На откритите рудници до Медникарово вече отглеждаме говеда. Скоро ще има месни продукти от “Марица-изток”, казва ректорът на Тракийския университет

- Д-р Ярков, предстои визита на делегация от Тракийския университет в германския град Пасау. Каква е целта на това посещение?

- Наистина между 11 и 15 октомври наша делегация ще е в Пасау, с чийто университет подготвяме сериозно споразумение за бъдещо сътрудничество. Те са в топ 5 на германските университети в областта на икономиката, управлението и IT сектора.

Това е университет, който е със стратегическо значение за новите ни специалности - софтуерно инженерство, информационни технологии и третата в Ямбол - компютърна и комукационна техника.

И тъй като университетът в Пасау е с много висока репутация, той ще ни помогне за нашите бъдещи икономически анализи в процеса на трансформация на икономическия модел не само в област Стара Загора, но и в цяла България.

Това е шестият поред германски университет, с който сключваме договор. Другите са в Хановър, Карлсруе, Лайпциг...

- И те също ще помогнат, за да се превърне Тракийският университет в двигател на промяната в икономиката?

- Имаме самочувствието, защото нашият университет е мултидисциплинарен, с много високо ниво на екпертиза на цялата хранителна верига - от земята до трапезата, включително и контрола. Ние имаме три основни приоритета: човекът - неговото здраве и благосъстояние, опазване на околната среда е вторият стълб, третият е борбата с климатичните промени.

И заради това за година и половина сме стартирали 9 нови специалности, които са изцяло насочени към нуждите на бизнеса и на икономиката в страната.

Запълваме тези бройки 100%, което означава, че сме улучили в десятката. А от страна на бизнеса има интерес да ангажират студентите за работа при тях още от студентската скамейка.

- През тази година създадохте и ново звено на университета - Институт за устойчив преход и развитие?

- И той действа много активно. Имаме шанса да участваме в прехода от високовъглеродната в нисковъглеродна икономика, който предстои в област Стара Загора, в смяната на производството на енергия от въглища към производство на зелена енергия.

Започнахме реални действия с реални идеи, сега предстои подписването на договор с Българския енергиен холдинг.

Нашата сила е в производство и контрол на храните. И ние въведохме нова терминология, която взаимствахме от нашите колеги и партньори от Германия, от Англия - агроенергетика. Т.е. терените в откритите рудници, които са скоро рекултивирани или даже нерекултивирани - така наречените насипища, могат да се използват за производство на храна.

Ние направихме изследване на почвата, на водата и на растителността и за наша радост се оказва, че няма наличие на тежки метали и условията са подходящи да отглеждане на животни.

Говорим за терените на "Марица-изток". Там, в района на село Медникарово, вече отглеждаме говеда. Очакваме скоро да излезем на пазара с марка от продукти, основно месо, които произлизат от "Марица-изток".

Вече сме инвестирали доста средства. Купихме 100 животни от Германия - от района на град Хабен край Хамбург, вече станаха 200 - говеда от специалната порода "Галоуей", които са изключително издръжливи - отгреждат се на открито и оцеляват при темрератури от минус 40 до плюс 40 градуса по Целзий.

Те са и изключително здрави. Тях ще използваме за рекултивиране на тези нерекултивирани насипища. Това ще стане бавно, постепенно, не само с минимален финансов разход. В течение на времето тези животни ще вдигнат нивото на хумуса в почвата и ще подобрят нейното плодородие.

Така ние правим една естествена рекултивация и в същото време сме готови да излезем с краен продукт.

На пасбищата на тези говеда ще монтираме така наречените фотоволтаични дървета, които са конструирани в Техническия университет в София. Те са като дърво, като фотоволтаикът им е в короната. Те произвеждат енергия от слънцето. Така ще бъдем енергийно независими, а животните ще ползват лятно време сянката им.

Тези дървета са готови като разработка, остава да стартираме тяхното производство и да бъдат доставени в района на "Марица-изток".

Радостното е, че в този наш проект участват не само професори, доценти и асистенти, но и докторанти и студенти.

- Но дали днешните миньори и енергетици виждат бъдещата си реализация точно в животновъдтво и земеделие?

- Проектите в района на "Марица-изток" трябва да бъдат интегрирани. Не може да се гледа едностранчиво. Най-важното е комплексът да се запази като енергийно сърце на България, защото има дадености. Има енергийна инфраструктура, има пътна инфраструктура.

Всичко това трябва да се използва максимално с много разум и мисъл. Но и плавно и постепенно. Не може изведнъж, необходими са поне 15 години да стане този преход. Първо той да е социално ориентиран.

Следва да открие друг източник на гориво, който пази и съхранява околната среда. А нашата експертиза, която е най-силна в производството на храна и в продоволствието, може да бъде използвана на част от терените, които ще се ползват за земеделски нужди, като в същото време се ползват и за производство на енергия.

  • Залесяването, а не борсовата търговия с глоби ще ни спаси въздуха

    Залесяването, а не борсовата търговия с глоби ще ни спаси въздуха

    Разбираме, че големият проблем пред приемането на българския план за възстановяване е хипотезата пари от него да се ползват за покупка на въглеродни емисии. Цялата идея на въглеродните квоти е перверзна и след като са пуснати на борсите и за тях има вторичен пазар и спекулация, рано или късно световната икономика ще изгърми. Както се случи с т
  • Бунтът на невежите

    Бунтът на невежите

    Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм. Правителствата по света са поставени на изпитания. Те търсят пътища за ограничаване на щетите от сполетялата ни пандемия. Политиците се опират на знанията на стотици и стотици медици:

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо