Росица Матева: Може да купим повече от 1600 машини за гласуване, за да има по 2 устройства в над 3000 секции

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10247277 www.24chasa.bg
Росица Матева

Не 12, а 4 експерти е наела ЦИК. Сега софтуерът се модифицира от частна фирма, не съм чула твърдения, че тя може да манипулира резултатите, казва в интервю зам.-председателят и говорител на ЦИК

Още акценти от интервюто:

Между 300 и 400 машини ще се използват за пробно гласуване в цялата страна

Три, а не 5 минути са достатъчни, ако избирател стои пред машината и не предприема действия, да бъде питан дали има нужда от съдействие

При балотаж на президентските избори имаме гаранция, че нужните машини за чужбина ще бъдат с инсталирана бюлетина до 17 ноември

Експеримент показа, че 1,5 пъти се удължава нужното време за гласуване заради двата избора

Обсъждаме дали на екрана да се появява първо опция дали искате да гласувате и на двата вота, или директно бюлетина

- Г-жо Матева, за първи път на 14 ноември ще гласуваме едновременно за президент и парламент. Ясно ли е вече как ще се гласува - с една смарткарта или с две, коя бюлетина ще излиза първа, ще има ли опция избирателят да гласува само за един вид избор?

- Все още не е ясно дали ще се гласува с една смарткарта, тъй като Централната избирателна комисия не е взела решение. Предстои да се обсъди и въпросът как ще се визуализират бюлетините на екрана и как той ще бъде параметризиран - дали директно ще се показва бюлетина за някой от двата вида избори, или първо ще се появяват възможни опции, а избирателят ще избира за един, за друг или и за двата вида избори ще гласува. Тези въпроси ще се обсъдят, след като се сключи договор по обществената поръчка, която ЦИК обяви за модификация на софтуера, логистично и техническо обслужване. Подписахме договора в петък вечерта. Но по принцип водещ е изборът за президент и вицепрезидент. Така определя Изборният кодекс, в случай че се провеждат избори 2 в 1 за президент и вицепрезидент и за Народно събрание. По тази причина и в нашите решения водещ е този избор. Ако ЦИК прецени, че на екрана на машините ще се визуализира направо бюлетина, то тя ще е за президент и вицепрезидент.

Обсъждахме и дали отрязъците от хартиените бюлетини трябва да бъдат пускани в две различни кутии. Знаете, че те имат индивидуален номер, който съвпада с този на кочана. Тези номера са различни за различните видове избори. Обсъждахме и дали разписките от машинното гласуване трябва да се пускат в две различни кутии, или в една, защото вероятно ще има объркване. Объркване е възможно да има и в секциите, в които ще се гласува с хартиени бюлетини, но при предходни случаи сме давали указания, ако се намерят бюлетини за един вид избор в кутията за другия, да се отчита гласът. Предполагам, че и сега ще се случи така. Ако ЦИК прецени, че отрязъците от машинното гласуване ще се пускат в една кутия, тогава няма да има изискване те да са с различна дължина. Обсъждахме вариант тези за Народно събрание да са по-дълги от отрязъците за президентските избори, за да може секционната комисия също да вижда и да насочва в коя кутия да се пусне. Но пускането им в една кутия ще облекчи още повече процеса, защото тези контролни разписки служат само за контролно преброяване, ако се прецени да се прави такова и при оспорване в съда.

- Докъде стигна спорът ви със “Сиела Норма”? Чия собственост са машините и дължи ли ЦИК още пари на “Сиела Норма”?

- “24 часа” отрази, че на заседанието преди няколко дни бе докладвана констатация на IT експертите, че софтуерът вече е предаден на ЦИК в цялост, както изисква договорът със “Сиела Норма” за доставка на 9600 машини от 6 февруари. Всъщност по него единственото плащане, което още не е направено от ЦИК, е именно стойността на софтуера. Всички останали задължения са изплатени, включително и стойността на машините - около 34 млн. лв. с ДДС. Това плащане е направено на 5 юли и след тази дата ЦИК смята, че машините са държавна собственост. Предстои да бъде приета работата по договора и да бъде извършено и плащането за софтуера в най-кратък срок, за да приключи окончателно темата на кого са машините. Те са на българската държава.

- Колко още машини ще са нужни за вота на 14 ноември и ще обявите ли нова процедура, след като прекратихте предишната?

- Процедурата беше прекратена, тъй като офертите на двамата кандидати надвишаваха обявената максимална прогнозна стойност на поръчката, и това беше единственият вариант по закон. Обсъждаме обявяването на нова процедура за закупуване на още машини за гласуване. Дискутираме възможността да закупим повече от първоначално предвидените 1600 устройства. Причината е, че когато обявихме процедурата, все още не беше приета план-сметката за изборите и се ръководехме от бюджета, който имахме за организация на парламентарния вот на 11 юли. Сега вече имаме план-сметката и в постановлението на Министерския съвет е записано, че когато ЦИК сключи договор за доставка на устройства или за логистика, ще бъдат осигурени нужните средства. Имаме и писмо от министъра на финансите във връзка с прекратената процедура, че ще бъдат осигурени средства за закупуване на още машини според преценката на ЦИК. Предстои да решим в кои секции ще има нужда от две машини за гласуване, за да се гарантира, че избирателите ще могат да гласуват спокойно. Ще се съобразим и с избирателната активност от 4 април, независимо че тогава машинното гласуване не беше единствен начин за упражняване на правото на глас в големите секции. Когато преценявахме броя на нужните устройства при обявяването на прекратената процедура, се ръководехме от гласувалите на вота на 11 юли. Затова сега ще се съобразим с по-високата активност и може да купим повече от 1600 машини, за да сме спокойни, че и при по-голям брой желаещи да гласуват гражданите ще могат спокойно да го направят.

Обсъждаме какъв да бъде критерият. За 1600-те устройства той беше 320 гласували в секция на изборите на 11 юли. Това бяха 2119 секции, може би сега ще бъдат повече, ако преценим, че границата няма да бъде 320, а 310 или 300 избиратели - това означава още около 1000 секции.

Взехме решение да изпратим запитване до “Сиела Норма”, “Информационно обслужване” и “Смартматик” за актуалната стойност на машините, за да не се окаже отново, че офертите са с по-висока от максималната прогнозна цена, която ще заложим в новата процедура.

- С колко ще се удължи нужното време за гласуване, правили ли сте експерименти?

- Да. Тествахме всякакви варианти - с прелистване, с прочитане на възможностите за избор. Трябва да се има предвид, че и разпечатването на разписките ще отнема повече време, защото в общия случай ще са две. Затова трябва да има минимум един път и половина повече време за всеки избирател. Разбира се, има хора, които гласуват много бързо, но и такива, които се бавят. Обсъждаме вариант да намалим времето, в което избирател стои пред машината, без да предприема никакви действия. Знаете, че на предишните избори това бяха 5 минути. Направихме и такъв експеримент и преценихме, че това време е много дълго. Дискутираме дали да не го намалим на 3 минути, защото с докосването на екрана в рамките на изтичащото време започва да тече нов период. Смятаме, че 3 минути са достатъчни, ако избирателят не предприема действия, да бъде попитан от член на секционната комисия дали има нужда от съдействие, но без да се нарушава тайната на вота.

- Има ли опасност да не могат всички, които желаят, да упражнят правото си на глас? Какви мерки ще вземе ЦИК, за да не допусне това?

- Ще поставим второ устройство в секциите с повече избиратели. Но искам да обърна внимание, че на вота на 11 юли поставихме по 2 устройства в секции, в които на 4 април бяха гласували над 420 избиратели. Сега критерият беше 320 избиратели и както ви казах, обсъждаме дали да не бъде намален още. Но на 11 юли в доста от секциите с по 2 машини изобщо не се е налагало включване на второто устройство. Тоест изборният ден се проведе спокойно и в големите секции. Смятаме, че сега, ако в секциите с над 310 или 320 гласували има по 2 машини, хората ще гласуват спокойно без струпване и опашки.

- Ще се справите ли с краткия срок за пренастройване на машините, ако се стигне до балотаж на президентските избори?

- Срокът от една седмица наистина е твърде кратък, но за президентските избори той е определен в конституцията. Бях в състава на ЦИК през 2014 - 2019 г. и през 2016 г. беше критично отпечатването на хартиените бюлетини, които най-късно в сряда трябваше да тръгнат към секциите в чужбина. Сега този проблем стои, но трябва да намерим решение. В разговорите със “Сиела Норма” имаме тяхното уверение, че ако късно вечерта в понеделник имат информация кои са двете кандидатпрезидентски двойки, за които трябва да бъде организиран нов избор, ще могат да се справят с параметризирането на бюлетината и с инсталирането ѝ върху всички машини. Най-напред ще се започне с устройствата, които ще бъдат за секциите в чужбина. Имаме гаранция от “Сиела Норма”, че до петък всички машини за страната също ще бъдат с инсталирана бюлетина за евентуален балотаж.

Самите секционни комисии ще бъдат улеснени в отчитането на вота на 14 ноември. Видяхте, че на 11 юли те се справиха бързо. Получихме много благодарствени писма от членове на СИК. Знаете, че протоколът от машините се разпечатва буквално за минута. Секционните комисии попълват само няколко числа като брой избиратели по списък и брой гласували. Те ще предадат много бързо резултатите и този път.

- Външното министерство вече обяви, че не може да гарантира, че ще достави машините до секциите в чужбина в срок при втори тур. Как ще действате?

- Да, техните притеснения са и наши. Имахме среща с представители на МВнР. На нея отново бяха споделени тези опасения, но ще направим всичко възможно в срядата след 14 ноември да са готови машините, които трябва да заминат за чужбина при втори тур. Ще бъде трудно, но от МВнР декларираха, че ще търсят варианти да изпълнят това свое задължение.

- Как ще коментирате твърденията, че 12-те IT експерти, наети от ЦИК на граждански договор, ще манипулират машините с изборните резултати? Как ще отговорите на лидера на ГЕРБ, който очаква фалшификация на изборите?

- Принцип на ЦИК е да не коментира изявления на политически лидери. Прочетох в други медии коментари за тези 12 IT експерти, но тази информация не е вярна. Наетите от ЦИК IT експерти са четирима. В договора за доставка на 1637 машини за вота на 11 юли има задължение да бъдат предадени знания на специалисти - разработчици, посочени от ЦИК, как да работят със софтуера, който е наша собственост. Сега ЦИК няма знания как да модифицира този софтуер за бъдещи избори, без да ползва доставчик на тази услуга. По тази причина създателят на този софтуер “Смартматик” по силата на договора с “Информационно обслужване” трябва да предаде знанията за това на специалистите на ЦИК. Като “Смартматик” изисква тези специалисти да са експерти в определена област. По тяхно предложение тези експерти трябва да са 12, но ЦИК не е наемала толкова, а само четирима. Подали сме имената им през “Информационно обслужване” към “Смартматик” и предстои да се уточни кога ще се извърши обучението, за да се предадат тези знания. В договора на тези четирима експерти е записано, че трябва да обучат назначени в ЦИК специалисти. Вече сме обявили конкурс. В договорите на тези четирима експерти има строги клаузи за конфиденциалност.

Единственият коментар, който бих си позволила, е, че целта е работещи за ЦИК експерти да могат да модифицират софтуера, за да организираме впоследствие сами следващи избори. Сега тази дейност се извършва от специалисти на частна фирма. Не съм чула да има съмнения за манипулиране на изборите от експертите на тази частна фирма. Не смятам, че трябва да има съмнения, че ЦИК или нейни експерти ще въздействат на изборни резултати. А четиримата експерти бяха предложени от различни институции, трима - от Държавна агенция “Електронно управление”, и един - от БАН.    

- Дайте съвет на избирателите - кои са новите моменти и за какво трябва да внимават хората на 14 ноември, след като за първи път ще гласуваме за президент и парламент?

- Моят съвет към избирателите е да бъдат спокойни, защото опитът ни показва, че независимо от възрастта всеки гражданин успява да се справи. Хората вече знаят, че гласуването с машина е лесно, че софтуерът е направен така, че да ги улеснява. Гласуването с машините е бързо и както се установи след вота на 11 юли, с тях няма недействителни гласове. Смятам, че това е един добър начин да се върне доверието в изборния процес.

Предвиждаме между 300 и 400 устройства, на които ще бъде инсталирана демо версия на софтуера за гласуване. Това трябва да се случи до 10 дни след подписване на договора със “Сиела Норма”. След това тези машини ще бъдат изпратени в районните избирателни комисии, на политически партии, които поискат, и в повечето от всички 265 общини в страната, за да се направи широка разяснителна кампания с демонстрационно гласуване. Така че избирателите отново ще имат възможност да гласуват тестово преди 14 ноември. 

 

  • Защо е добре СЕМ и КЕВР да са независими

    Защо е добре СЕМ и КЕВР да са независими

    Може на някого да не е особено приятно да има регулатори като СЕМ и КЕВР, но те са ни необходими. И то не само защото така е по правилата на Европейския съюз. Ето още причини въпросните регулатори да съществуват. Днес един чаровен депутат обещава, че щял да променя закона за радиото и телевизията, пък после нека журналистите да го критикували
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо