Рекордите на Невяна Митева в плуването стоят над 30 г., днес кауза са ѝ децата и женското равенство

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10247562 www.24chasa.bg
Невяна Митева

Съпруг на полковничката е командирът  “Специални сили” ген. Явор Матеев

Радвам се на три деца и силен, смел и любящ съпруг. Така се разви животът ми, че от дете спортът ме научи на дисциплина и себераздаване, с които постигнах национални рекорди, които преди дни навършиха 33 г.”. С тези думи кандидатката за вицепрезидент полковник Невяна Митева влезе в предизборната битка заедно с проф. Анастас Герджиков.

Тя има място в историята на родното плуване. Републиканските рекорди на родената в Добрич състезателка на ЦСКА стоят непокътнати и до днес. Тя притежава

най-добрите

времена на 200 м

бътерфлай Рекордът ѝ на 50-метров басейн е 2:13,69 мин, поставен на 15 юли 1988 г. в София.

На същата дистанция, но в 25-метров басейн нейното върхово постижение е 2:12,94 мин от 18 март същата година в Благоевград. Заедно с Мария Кочева, Антоанета Струменлиева-Боева и Наталия Христова държат и рекорда на 4 по 100 м съчетано плуване в късия басейн с 4:13,79 мин. Той е от 10 декември 1989 година и е поставен в Сабадел, Испания.

Най-големият ѝ успех в кариерата е 6-ото място на олимпиадата в Сеул през 1988 г. в щафетата на 4 по 100 м съчетано плуване заедно с Бистра Господинова, Таня Богомилова и Наташа Христова. Нашите влизат с осмо време във финала, където изпреварват ФР Германия и Италия с 4:12,36 мин. Пред нас са само ГДР, САЩ, Канада, Австралия и Нидерландия. На 100 м бътерфлай Митева се класира за финал Б, където е четвърта, в крайното класиране е на 12-о място.

“Повече от 3 десетилетия службата ми в името на родината осмисли живота ми, даде ми чувство на сигурност и самочувствие. Работата ми в неправителствения сектор по социални проекти и каузи, личната ми ангажираност за деца с различни нужди ми донесе удовлетвореност”, казва оше Митева. Решила е да се включи в изборите, “защото вярвам, че е дошло време за обединение”.

“Не трябва

омразата

да осакатява

живота ни

Не искам да живеем разделени. Нека сме любящи човеци и всеки да се труди на своята позиция за добруването на България”, заяви тя.

Полк. Митева е бивш председател на Сдружението на жените военнослужещи и настоящ зам.-шеф на организацията. Била е координатор по равнопоставеността и председател на Комитета на НАТО по равнопоставеността - 2015-2017. В биография ѝ влиза и офицер по връзки с обществеността във Военновъздушните сили. В редиците на Българската армия влиза през 1989 г . след игрите в Сеул.

“Ще ме поканиш ли, като те произведат генерал?” Това попитал с усмивка бившият посланик на САЩ Джеймс Уорлик, когато се видял с Митева преди години на тържество на сдружението във Военния клуб. Така всъщност я попитал дали се готви за по-нататъшно развитие. “Да, разбира се, още повече че аз по дух съм състезател”, отвърнала Невяна.

Докато служи в щаба на авиацията, я наричат “Златната рибка на ВВС”.

Много известен и също военен е съпругът на кандидатката за вице -  ген. Явор Матеев, командир на “Специални сили”.

  • Бруталното убийство в Русе - толкова много ни чули, ни видели

    Бруталното убийство в Русе - толкова много ни чули, ни видели

    Можеше ли аптекарката в Русе да не стане жертва на изпечени престъпници? Само защото бандитите са знаели, че носи у себе си големи суми пари, ли е изгубила живота си? Защо никой не се обади в полицията, когато мнозина не само са видели, че насред улица в града е изоставен автомобилът ѝ, ами се е намерил дори някой “майстор” да протестира
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо