Прескъпото удоволствие да си зелен енергийно

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10251103 www.24chasa.bg

Преди известно време министерството на околната среда стартира кампания с мотото “Яко е да си еко”. Нейната цел бе “да подпомогне формирането на екологично съзнание в българските граждани”.

Яко, яко, колко да е яко обаче, когато говорим за еко в енергетиката. Защото Европа се е запътила към климатична неутралност чрез Зелената сделка, но тя си има цена, а нея пък ще трябва да платят домакинствата.

Като например по-скъпи жилища заради иновации при построяването на сградите, а въглеродно неутрален транспорт в превод означава по-скъпи горива. Те пък водят до поскъпване на парното и тока и изобщо до по-високи цени на всички стоки.

За България Зелената сделка ще означава и затваряне на въглищните централи в следващите 15-20 г. Страната ни е в повече от трудна ситуация, защото поне 40% от електроенергията, която ползват населението и бизнесът, идва от въглищни централи.

Всъщност генералната репетиция за “якото” на екоенергетиката вече я гледаме на живо с рекордите в цените на газа и очакваното поскъпване на тока и парното след Нова година. При това, без да са влезли в сила новите екоизисквания.

А какво ли ни очаква, когато те започнат да действат!

  • Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Познавачи на Кремъл смятат, че Путин имал две-три важни амбиции. Сред тях те нареждат връщането на руския контрол върху Украйна, тоталната ерозия на НАТО и желанието му да превърне Русия в незаобиколим противник на Запада. Ясно е, че Русия търси реванш за загубата от студената война. Затова от години дрънка оръжия и анексията на Крим бе само част
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо