Тунелът под Шипка не е само за габровци

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10271776 www.24chasa.bg

Изграждането на тунел под Шипка не е само за габровци. Ако някой е останал с такова впечатление, дълбоко греши. Да, безспорно градът ще си отдъхне от тежкотоварния трафик и ще диша по-чист въздух. Но всъщност тунелът ще позволи между Северна и Южна България да се стига за 30 минути.

Това прави съоръжението за поизостаналия Български север не по-малко значимо от довършването на магистрала “Хемус”, защото е част от eврoпeйcкия Кoридoр нoмeр 9.

Но засега тунелът май служи само за предизборни лакърдии. Още през 2011-а, като част от коридора бе обявен за свръхприоритет от ЕК, дойдоха и пари от еврофондовете. После стана национален обект и влезе в Стратегията за развитие на пътната инфраструктура до 2020 г. Ама тя мина и замина, а тунел няма.

И ако сега има поне мъничък шанс да бъде подписан договор с изпълнител, служебното правителство да го направи. Може пък така да го запомнят не само с изчегъртване, а и със съзидание.

  • И все пак, политици, дневният ред на хората е по-важен

    И все пак, политици, дневният ред на хората е по-важен

    За последно тази година откриваме парламент - трети нов поред. Хубави приказки се казаха, както му е редът, чудесни пожелания и обещания се чуха, както сме свикнали. Въпросът е с какво ще се захванат депутатите и каква ще я свършат. Разбира се, тяхна е задачата да гледат отвисоко народните работи, да кроят стратегии и перспективи за светлото
  • Задава ли се най-лявопопулисткото управление на прехода?

    Задава ли се най-лявопопулисткото управление на прехода?

    - Горещо призовавам да не се харчат никакви милиарди в края на годината - "Те ги вдигат, аз ги плащам" ли е предложението за космическа минимална пенсия - Който предложи популистко харчене, приема се веднага, а ако някой загатне наченки на реформи, сам се отказва Следя преговорите за съставяне на правителство

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо