Токът е национална сигурност, а не синдикален проблем

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10283170 www.24chasa.bg

Въпросът със затварянето на тецовете от Маришкия въглищен басейн изобщо не е проста работа (Виж 2-а и 3-а стр.).

Дори и да се изградят още много перки и се пусне втора АЕЦ, нуждата от голяма и ефективна електроцентрала няма да изчезне, защото за пренос на ток винаги ще е нужна балансираща мощност, с която да се променя напрежението на тока, произведен и пренасян по жиците.

И ако се спрат централите в Марбас, рискът България, Гърция, Северна Македония и Косово да останат без ток става напълно реален.

Въпросът за Марбас е въпрос на национална сигурност и за него трябва национален консенсус. И не става дума само за протестиращите вчера миньори, които биха останали без препитанието си.

Те са по същество шофьори, защото рудниците там са открити и лигнитните въглища се копаят с багери и самосвали.

Те ще си намерят работа, но България остава без собствен (не вносен) енергиен източник, което е наистина въпрос на национална сигурност.

Газовите централи, които се предвиждат като алтернатива, ни обричат на вечна зависимост от руските капризи.

И мястото, където трябва да се вземат такива решения при отсъствието на парламент, е Консултативният съвет по национална сигурност при президента. И изобщо е необходимо обсъждането на всички тези важни въпроси от близкото ни бъдеще и постигането на червени линии на националната ни политика, които да не зависят от конкретна политическа конюнктура, защото тя, както се видя, е много променлива величина.

Материал по темата четете тук.

  • Вода газим, жадни ходим с ваксините

    Вода газим, жадни ходим с ваксините

    Може ли да е утеха и повод за надежда, че броят на починалите от COVID в седмицата 9-16 октомври е 615 при 621 миналата седмица? Едва ли, макар че всеки един спасен човешки живот е победа в неваксинирана България. Умрелите в сравнение с миналия октомври са 2,7 пъти повече. Статистиката е безпощадна - 1300 българи с коронавирус са починали от 1 до
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо