От пържолите до Зелената сделка - 10 пъти мери, преди да режеш

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10291464 www.24chasa.bg

Носталгисти - така щели да се наричат онези професионалисти, които след 20-30 години ще променят дизайна на хола ви, за да заприлича на дивана на вашите баби и дядовци, от който са гледали тв сериали. Или пък да пренесат първичното от природата по примера на “Дивото зове”. Отсега експерти предупреждават, че след десетина години децата ще учат за професии, които не съществуват днес дори в научната фантастика. И че няма да има много хора на планетата, които ще се пенсионират със занаята, с който са започнали трудовия си стаж, а ще трябва да учат в движение и да сменят често работно си място.

Каквито и чудеса да очакват човечеството, едно е сигурно - все пак ще има професии, които няма да изпаднат от топ класациите. И това англичаните вече го разбраха по трудния начин. Защото може да посрещнат най-тежката си Коледа - без кой знае какъв избор на подаръци, а и без разточителни трапези. По една съвсем прозаична причина - прасета и пуйки има, няма кой да ги приготви на пържоли, за да стигнат до магазина.

И като си помисли човек откъде започна всичко, ще си даде сметка, че не три, а десет пъти трябва да помисли, преди да реже. Както британците сами си отрязоха европейския клон, а сега пият чаша след чаша горчивите плодове на Брекзит. Мислеха си, че са си самодостатъчни - къде заради старата слава на Британската империя, къде заради гласовитите антиевропейски пропагандатори, къде заради прииждащите мигранти.

Все им се струваше на англичаните, че светлото бъдеще непременно ще дойде, след като скъсат с “лошите правила” на ЕС, а сега се чудят откъде да си намерят най-обикновени касапи за кланиците. Те да му мислят, но случаят “Великобритания след Брекзит” е показателен, че пожелателното мислене в повечето негови варианти води след себе си тежки последици.

Както например може да се окаже и със Зелената сделка, на която Европа заложи толкова много, но прибързаното ѝ приложение като нищо ще ни доведе дотам, че тази зима може да посинеем от студ заради недостига на ток.

  • Полицията има работа с престъпниците, няма място в медиите, нито в университети

    Полицията има работа с престъпниците, няма място в медиите, нито в университети

    Три дни преди балотажа за президентските избори полицаи влязоха в Софийския университет с намерение да търсят документи за нарушения. И с една малка подробност - ректорът на “Св. Климент Охридски” бе кандидат за президент. Тази акция притесни онази част от българите, които не обичат, когато иначе деполитизираното МВР играе прекалено силово
  • Задава ли се най-лявопопулисткото управление на прехода?

    Задава ли се най-лявопопулисткото управление на прехода?

    - Горещо призовавам да не се харчат никакви милиарди в края на годината - "Те ги вдигат, аз ги плащам" ли е предложението за космическа минимална пенсия - Който предложи популистко харчене, приема се веднага, а ако някой загатне наченки на реформи, сам се отказва Следя преговорите за съставяне на правителство

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо