Коментар на седмицата №1: Заради “Пандора” няма да имаме президент с перчем

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10295370 www.24chasa.bg
Валери Найденов

Предлагаме ви най-четените коментари през изминалата седмица. Този е №1 и има 235 404 прочитания.

Българското разкритие е толкова мижаво, че явно крие много

И какво изскочи от кутията на българската “Пандора”? Засега – едно голямо нищо. Нито един скрит долар, нито една яхта, нито поне едно златно биде.

Дотук се появиха само 2 имена - Делян Пеевски и Николай Младенов. Имали офшорни фирми, но те били празни. Това ли ви е разкритието?

Виж, на други държави е обърнато много по-сериозно внимание. Ударени са президентът на Украйна, приятелският кръг на Путин, кралят на Йордания, бившият премиер на Великобритания Тони Блеър и още редица световни знаменитости, без да броим звездите на естрадата. Те са укрили милиарди и милиарди долари, тайно са купили имения и цели квартали. А нашите герои на капиталистическия труд? Нищо на квадрат!

Недекларираната дупка на геврека

Защо изобщо ги споменават, след като цялата ни държава е една офшорка? Пеевски не бил включил 3 фирми в депутатската си декларация. Той отговори, че е декларирал офшорката майка, която притежава и трите необявени фирми, така че не било нужно да ги обявява.

Сигурен съм, че си е вързал добре гащите. Освен че има цял екип юристи и счетоводители, вероятно самият той владее добре материята. Да напомня, че през 2013 г. Пеевски заедно с Йордан Цонев разработи и внесе в парламента законопроект, който забраняваше на офшорни фирми да участват в обществени поръчки, банки, застрахователни и пенсионни дружества, медии – общо в 28 сфери. За всеобщо учудване законът се прие и дори излезе в “Държавен вестник”.

Чудото се дължи на това, че по онова време жълтите павета и университетът стачкуваха срещу “Кой”, а коалиция на БСП и ДПС висеше на пръсти от скалата и драпаше да не падне в пропастта. Година след като най-сетне падна, законът за офшорките стана ненужен и го обезсилиха с поправки. Но по онова време всички надаваха вой за изчезналите пари на КТБ и никой не забеляза реабилитацията на офшорките. Така че

Пеевски е изваден

на показ просто

защото е Пеевски

Без Пеевски у нас не може да има биене на тъпана. Както знаем, той е в люта битка с кръга “Капитал” и обратното. А разкритията на “Пандора” и цялата световна организация на “разследващите журналисти” са свързани с един световен благотворител, който е на страната на кръга “Капитал”. В това няма нищо лошо – колкото повече разкрития, толкова повече антиразкрития и така истината излиза наяве на прибежки и припълзявания. Аз съм “за”, просто се опитвам да обективизирам целия сюжет.

Дотук добре, а защо изскочи името на Николай Младенов? Той поне не е скаран с кръга “Капитал”, по-скоро е от тяхната кръвна група. Имам няколко хипотези, но тук ще предложа една - вероятно се е очаквало ГЕРБ да го издигне за президент.

Нали си спомняте – през лятото Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ вече има кандидат, и че той е “умен, висок, красив и с коса”. Освен това “има очилца и може да ги маха и да ги слага”. Младенов идеално се вписваше в този профил.

Нищо чудно шеговитите лафове на Борисов да са погребали президентството на Младенов. Не че подценявам Герджиков, но откъм прическата Младенов има решаващо предимство. Статистиката показва, че след появата на телевизията в 9 от 10 случая президентската надпревара

се печели от

кандидатите с

перчем

В САЩ например последният президент с лъскаво теме беше великият пълководец на Втората световна война Дуайт Айзенхауер. Но после на мястото на Айк дойде политикът с най- знаковата прическа на всички времена – Джон Кенеди. И край, повече не видяхме пълководско теме.

Така че в случая “Пандора” сигурно е предотвратила силата на прическата. Най-вероятно на балотажа ще избираме между две прически като на Цезар.

Ще кажете – ама да не би да намекваш, че тези офшорки са вадени избирателно? Разбира се, че е избирателно! А как иначе? Българите с офшорки са хиляди, а офшорките им - десетки хиляди. Ако днес спрем офшорките, утре земята ще спре да се върти. Не мога да си представя шефа на кръга “Капитал” без поне 10 офшорки. Нищо чудно поне половината мастити политици да имат и офшорки, и неудобни парични потоци в тях, и по някоя друга яхта.

Слушах как една от актуалните фигури на “Изправи се!” се тръшка по радиото, че инвеститорите щели да се разбягат от България веднага щом чуят, че “дори наш служител в ООН” пропуснал да си декларира офшорката! Като чух това, ударих се по челото. Този човек не знае ли, че всички чужди инвеститори в България са офшорни фирми? И не е ли чувал за почетния консул на офшорката Барбадос, заради когото ИТН се гръмна в десния долен крак?

Ако “Пандора” постигна нещо у нас, то е да надуе до спукване балона на политическото лицемерие.

Политическият елит разиграва морален катарзис по повод на това, което е отзад в собствените му гащи. Неговите говорители облъчват народа от телевизиите, че

да имаш офшорка,

било “законно, но

не и морално”

Кога най-сетне българският политик ще спре да говори за морал? Неговата длъжностна характеристика е да превърне морала в закон. Защо обезсилихте закона “Пеевски-Цонев” през 2015 година? И защо дори сега, когато “Пандора” отвори кутията си, никой не предлага такъв закон в предизборната си кампания?

Уви, българската “Пандора” е най-мижавата “Пандора” на света. Дори сайтът bird.bg (птица.бг) се пръкна в последния момент. Във Великобритания например партньорите на разкритието са Би Би Си, в. “Гардиън” и още 2-3 добре известни издания. В САЩ са 7, водени от вестникарския лидер “Вашингтон пост”. Българската “птица” на разкритията е като пчелно колибри – най-малкото пиленце на света. Но то събуди от зимен сън една сериозна кафява мечка – видния финансов експерт Кольо Парамов. Пред националното радио той заяви:

“Българските държавни пари са в 4300 офшорни сметки, а сумата е 51 милиарда долара.” 

Г-н Парамов знае какво говори – той бе важно зъбчато колело във финансовия механизъм на прехода. Каза, че имал много сериозни източници, включително ЦРУ. Сега остава разследващите репортери на България да го притиснат да ги разкрие.

Тогава ще ги призная за репортери, а не пощенски кутии.

  • Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Светът беше абсолютно безпомощен преди повече от година и половина. Пандемията го постави на колене. Лекарите бяха в шок, защото срещу тях беше напълно непозната болест, с която не знаеха как и не можеха да се справят. Стреляха напосоки, докато налучкат каква терапия да приложат. Човечеството не можеше и не искаше да приеме за реалност
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо