Антиваксърите не са антиваксъри

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10303949 www.24chasa.bg
Диляна Ценова

Кой знае защо точно към ваксините срещу китайския вирус, и то в разгара на пандемия, изпълнените с недоверие не питат, не четат и никого не слушат

Западните медии са пълни с поучителни антиваксърски истории. В понеделник The Washington Post разказва за частно училище в Маями, което през април се прочува нашир и длъж с

безумна забрана

- ваксинираните

учители да не

общуват с

учениците

Твърдят, че “компоненти” от ваксините можели да прескочат от имунизираните към здравите и да ги заразят.

Въпреки че Центърът по контрол на заболяванията веднага разяснява на човешки език как действат въпросните серуми И подчертава изрично, че спринцовките изобщо не съдържат самия вирус и няма как да са причина за заразяване, миналата седмица същото учебно заведение излиза с още по-екстравагантни мерки. Родителите получават следното предупреждение: “Ако ваксинирате детето си, то трябва да остане вкъщи 30 дни след всяка доза.”

Междувременно канадският CTV News описва драмата на семейство от Квебек, чиято 21-годишна дъщеря Мелъди Леджер била заклет антиваксър. Миналия месец се разболява, тестът ѝ за COVID-19 e положителен. Състоянието ѝ бързо се влошава, приемат я в болница в Монреал, където изпада в кома, лекарите казват, че вероятността да се излекува е минимална. Финално момичето има късмет, оздравява по чудо. Когато най-сетне се връща в дома си, заявява пред медията: “Целият ми живот и съзнание напълно се промениха,

искам да се

ваксинирам

колкото е

възможно

по-скоро!”

Майка ѝ твърди, че Мелъди е една от безбройните жертви на фалшивите новини и дезинформацията в интернет.

Има още много ужасни и невероятни случки, но лично мен най-силно ме впечатлиха думите на Линдзи Гибсън от Кеймбридж пред Cи Би Си.

Двамата със съпруга ѝ си сложили по две дози “Астра Зенека”, но се страхуват да имунизират и 12-годишната си дъщеря, която страда от кардиологичен проблем.

“Аз не съм антиваксър - казва жената, - но имам основателни съмнения.”

Противниците на ваксините срещу COVID в България също не са точно антиваксъри, след като повечето спазват одобрения от СЗО ваксинационен календар за децата си, а и самите те са получили БЦЖ и прочее игли в миналото.

Просто имат основателни съмнения за ефективността на новите ваксини, притесняват ги

кратките

срокове, в които

бяха направени, слуховете, че са опасни, отключват други заболявания, пречат на забременяването или, че са напълно безполезни – поредната подла измама на фармацевтичните компании.

Същите хора търсят по няколко експертни мнения за уголемяване и повдигане на бюст, оформяне на нос и скули, пълен лифтинг, намаляване на корема, присаждане на коса, липосукция на бедра, поставяне на цветни татуировки и пиърсинг, за раждане със секцио, забременяване инвитро, зъбни импланти и всякакви подобни процедури, които виждат, че други прилагат, но изпитват основателни съмнения.

Лично съм присъствала на влудяващ разговор между пациентка и лекар гинеколог, който не знам как запази самообладание и отговори спокойно на

неописуемо

досадни

въпроси

за предстояща лапароскопия за премахване на киста от яйчник. То беше страшно: “Колко време ще съм под упойка? Каква е точно упойката? После ще ми стане ли лошо? Възможно ли е да повърна? Възможно ли е да не се събудя? А да се събудя по време на операцията? Ще ме боли ли много? Катетърът задължителен ли е? Защо не може да ми го сложите, след като ме хване упойката?... ”

Кой знае защо точно по отношение на ваксините срещу китайския вирус, и то в разгара на пандемия, изпълнените с недоверие не питат, не четат и никого не слушат.

Изключват се, все едно обясненията на експертите ще ги дамгосат. Категорично

отказват да

проумеят, че

излагат на

риск не само

себе си,

но и околните,

защото пипнат ли вируса, може да заразят сума ти народ (най-вече деца, за които все още не са одобрени ваксини) още преди да им се появят симптомите.

Най-влудяващият им аргумент е, че всяка година в България умират не знам си колко хора и ситуацията с COVID-19 не е променила статистиката.

Защо не обяснят това на близките на заразената жена, която почина в линейката, тъй като болниците са препълнени и нямаше къде да я приемат? Толкова ли е трудно да се проумее, че натискът върху здравната система застрашава всички болни, не само тези с COVID?

Сигурно трябва да мине време, историческата дистанция да се увеличи, за

да лъсне

истинската

причина за

масовия

скептицизъм

Дали е заради неграмотността, непризнаването на авторитетите, липсата на елементарно домашно възпитание, или откровения егоизъм и тъпотия, които пречат да се обработи информация, която не ги касае пряко? Дали е заради сляпото възхищение от звездни образи като Слави Трифонов, чиято телевизия громи ваксините или преклонението пред политици, които нарочно си мълчат по темата, за да не изгубят гласовете на простолюдието?

Ще чакаме, рано или късно истината лъсва. А междувременно да се помолим!

  • Полицията има работа с престъпниците, няма място в медиите, нито в университети

    Полицията има работа с престъпниците, няма място в медиите, нито в университети

    Три дни преди балотажа за президентските избори полицаи влязоха в Софийския университет с намерение да търсят документи за нарушения. И с една малка подробност - ректорът на “Св. Климент Охридски” бе кандидат за президент. Тази акция притесни онази част от българите, които не обичат, когато иначе деполитизираното МВР играе прекалено силово
  • Задава ли се най-лявопопулисткото управление на прехода?

    Задава ли се най-лявопопулисткото управление на прехода?

    - Горещо призовавам да не се харчат никакви милиарди в края на годината - "Те ги вдигат, аз ги плащам" ли е предложението за космическа минимална пенсия - Който предложи популистко харчене, приема се веднага, а ако някой загатне наченки на реформи, сам се отказва Следя преговорите за съставяне на правителство

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо