Можем ли да бягаме по-бързо от румънците

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10303952 www.24chasa.bg

Най-бедните в Европейския съюз - това през годините от печална констатация се превърна в политическо клише. С допълнение “и румънците са по-добре от нас”. И сега, когато се оказва, че румънците вече са малко по-зле от нас по доходи и бедност, защо ли това не носи кой знае каква радост.

Първо, защото данните, че средният годишен доход у нас е малко по-висок от румънския, са за периода отпреди сегашните икономически бури с енергийните цени и високата инфлация. Колко ще отхапят те от стандарта на живот и дали след това румънците все още ще са по-бедни от нас - не се знае.

Второ, краткосрочните флуктуации на доходите не са кой знае какъв показател. За да се преборим с бедността, ни трябва траен тренд на догонване на средните доходи в Европа. Това вече изисква сложен и интелигентен микс от политики. Изисква планиране на системни ходове в икономиката, социалните дейности, в образованието дори. Изисква поне минимална политическа стабилност и обществен консенсус за конкретни мерки за растеж.

Това са теми, за които е добре да се говори ясно и на висок глас точно сега - когато кандидати и партии се борят за доверието на избирателите.

  • И все пак, политици, дневният ред на хората е по-важен

    И все пак, политици, дневният ред на хората е по-важен

    За последно тази година откриваме парламент - трети нов поред. Хубави приказки се казаха, както му е редът, чудесни пожелания и обещания се чуха, както сме свикнали. Въпросът е с какво ще се захванат депутатите и каква ще я свършат. Разбира се, тяхна е задачата да гледат отвисоко народните работи, да кроят стратегии и перспективи за светлото
  • Задава ли се най-лявопопулисткото управление на прехода?

    Задава ли се най-лявопопулисткото управление на прехода?

    - Горещо призовавам да не се харчат никакви милиарди в края на годината - "Те ги вдигат, аз ги плащам" ли е предложението за космическа минимална пенсия - Който предложи популистко харчене, приема се веднага, а ако някой загатне наченки на реформи, сам се отказва Следя преговорите за съставяне на правителство

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо