Слави Василев: Полемиките край сертификата няма да откажат от гласуване

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10309577 www.24chasa.bg

Как ще се отразят затегнатите мерки в пандемията на активността пред урните и върху резултатите от изборите 2 в 1 следващите 24 дни до 14 ноември? С този въпрос се обърнахме към политолозите доц. д-р Татяна Буруджиева и Слави Василев и социоложката Мирослава Радева. Ето как отговори Слави Василев.

 Хората вече свикнаха да живеят и с ограничителни мерки, и с пандемия. Затова не мисля, че поредната доза рестрикции в тази посока ще повлияят съществено на изборната активност на 14 ноември.

Смятам освен това, че активността на вота 2 в 1 има потенциала да бъде висока, тъй като

ноември е добър

месец за избори

Трето - предложените от министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров мерки и зеленият сертификат, който предизвиква доста полемика напоследък, всъщност са стъпка в правилната посока.

 

Защо? Защото това прехвърля отговорността за ваксинирането не толкова върху държавата, колкото върху бизнеса и хората. И ако те имат желание да ползват услуги, които предполагат струпване на хора на закрито, имат две възможности. Едната е да се ваксинират и да отидат на тези места, а другата е да не отидат, което със сигурност е по-добре от алтернативата всичко да се затвори.

Така че аз разчитам, че хората ще отидат да гласуват масово. Интересът към изборите може да се повиши предвид и други обстоятелства, които не са предмет на този коментар.

Разликите между изборите на 14 ноември и предишните през юли и април тази година са няколко:

Първата и основната е появата на новия играч “Продължаваме промяната” в лицето на популярните Кирил Петков и Асен Василев. Тази формация действително може да отприщи сериозен потенциал за партиите на промяната, защото двамата й лидери отговарят на представата на голяма част от хората за нови лица в политиката. Те са образовани в чужбина, показаха ни в състава на изпълнителната власт, че са способни и излъчват почтеност и морал, което е в остър дефицит в българската политика. Все още е пресен примерът със златните кюлчета и на този фон Кирил Петков прави особено впечатление.

Второто благоприятно обстоятелство за промяната, е в поведенческото отстъпление на “Има такъв народ"”

Намирам ги по-смирени,

Ива Митева каза, че шансът за съставяне на редовно правителство в следващия парламент е около 90%. Това за мен означава, че са осъзнали необходимостта от консенсус и диалог. Тези обстоятелства ме карат да мисля, че вероятността да има правителство в 47-ото НС около промяната е по-скоро голяма.

Категорично и смело мога да заявя и с риск от неизвестните, които могат да излязат до 14-и, че Румен Радев ще победи. Не казвам, че ще победи на първи тур, но казвам, че той ще е следващият президент. Вероятността от балотаж е голяма, според мен кандидатът, който ще се изправи срещу Радев на втори тур, е Герджиков, освен ако не се появи някаква много сериозна изненада.

  • Бунтът на невежите

    Бунтът на невежите

    Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм. Правителствата по света са поставени на изпитания. Те търсят пътища за ограничаване на щетите от сполетялата ни пандемия. Политиците се опират на знанията на стотици и стотици медици:

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо