Малката Биляна Петринска мечтаела да бъде балерина и Снежанка (подкаст)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10313198 www.24chasa.bg
Биляна Петринска СНИМКА: Кайя Христова

Балерина с ефирна рокля - за това си мечтаела Биляна Петринска като дете, без да подозира, че един ден наистина ще стъпи на голямата сцена, но не в пачка, а в Народния театър “Иван Вазов”, където актрисата днес е част от трупата му.

Като дете чула от близките си, че имат далечна роднина, която живее в Русия и се занимава с балет. Мислила си, че туфлите са обикновени цвички, правила опити да стъпва на пръсти - естествено, неуспешно, и като всяко дете много се разочаровала. Освен за балетната сцена Петринска си мечтаела да изглежда като Снежанка. “Навремето с брат ми си прожектирахме с диапозитиви на стената едно филмче, в което Снежанка беше облечена с червена рокля, бяла риза, имаше бяла кожа и абаносова коса. Исках да съм точно като нея. Тогава дядо ми, Бог да го прости, ми купи един червен костюм с бяла риза, но това беше народна носия. Много се разочаровах и разбрах, че няма да стана нито балерина, нито Снежанка. След години всичко това даде своя резултат, като се събра в желанието ми да бъда актриса”, разказва с усмивка Петринска в подкаста “24 от живота”.

Тя завършва театралния колеж “Любен Гройс” в класа на проф. Елена Баева, коята приема като своя театрална майка. От нея студентката научава най-важния урок в бъдещата си професия - актьорът трябва да има умна душа. “Изкуството е бягане на дълги разстояния”, категорична е актрисата.

Как майчинството променя Петринска, за театъра, сериалите, как се промени животът ни в последните години и още от историите на актрисата може да чуете днес в подкаста “24 часа от живота” в сайта www.24chasa.bg.