Зелени пропуски – добре, но как ще спрем тези от черния пазар?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10313316 www.24chasa.bg

Резонно е искането да се издават сертификати на преболедували COVID с антитела

Изискването за зелени сертификати, за съжаление, ще генерира фалшификации.

В цивилизованите държави почти няма фалшиви сертификати. Преди месец писах в “24 часа” и по този повод направихме с приятели проучване сред 250 души от различни сфери на дейност - засякохме 8% фалшиви сертификати за ваксинация.

Отново сега си направихме този труд, като само част от хората се повтаряха, и вече

броят на

фалшивите

сертификати

клони към 10%

С уговорката, че проучването не е представително и професионално, а само една индикация, и ще си позволя да отбележа, че това е само началото. Защото сертификатите се използваха преди всичко за пътувания. А сега ще служат за достъп до огромен спектър от жизненоважни действия, което рязко ще увеличи броя на фалшивите сертификати. Даже вече има подготвени и софтуерни версии, които просто да се показват. А се видя, че се повдигнаха обвинения за фалшиви сертификати на ограничен кръг хора, т.е. рискът да се установи фалшифицирането е малък.

Наистина, в цял свят въвеждат зелени сертификати. Но в огромното мнозинство от въвелите мярката държави населението е ваксинирано над 60%. И месеци преди това е обявено, че зелените сертификати ще бъдат въведени. Държавите с 80% ваксинирани просто започнаха да премахват противоепидемичните мерки, защото заразяванията намаляха и боледуванията са значително по-леки.

Ако беше обявено преди месеци – в началото на сегашната вълна от пандемията, че ще бъдат въведени зелени сертификати, това щеше да е сериозен стимул хората да си сложат две ваксини и да изтекат 2 седмици след втората. А сега просто няма време.

От гледна точка на бизнеса при 20% напълно ваксинирани не си заслужава закритите помещения да функционират. Тази работа – дето някой ще отиде

да си направи

тест в

сертифицирана

лаборатория,

за да иде на

ресторант

или за да влезе в по-голям магазин или фитнес – просто няма да работи. Поради това или бизнесът ще бъде принуден да не спазва правилата, или ще предпочете да плаща глоби (или да “стимулира” проверяващи), или ще се затвори бизнесът и хората ще се пуснат в неплатен отпуск.

Ето защо държавата следва да компенсира бизнеса с плащане на търговската отстъпка върху размера на намалелия оборот в резултат на въвеждането на зеления сертификат.

На практика сервитьорите, продавачите и всякакви други професии няма да имат време да сравняват документите за самоличност с данните от зеления сертификат, дори да биха имали право да проверяват документите за самоличност. Така ще гледат само едни разпечатани сертификати, които може да нямат нищо общо с посетителя.

Няма логика да не се изискват зелени сертификати в магазини до 300 кв. м, а над 300 – да се изискват. Защото е важен броят на хората на единица площ. А и повечето по-големи магазини имат и по-добра вентилационна система, което е много по-важно от големината на магазина. Още отпреди време магазините започнаха да се раздробяват на по-малки, за да не ги хващат ограниченията, което се отразява на ефективността на бизнеса.

Каква е логиката в затворените помещения на администрацията да може да се работи без зелени сертификати, а в затворените помещения на частния бизнес да се работи със зелени сертификати.

Не трябва ли

държавата да

даде пример?

Съвсем резонно е искането да се издават зелени сертификати на хора, които до 1 месец от влизане в сила на заповедта имат завишен брой антитела в необходимата степен, без да е установено преболедуването със съответния тест и без да са били в болница. Разбирам, че се цели хората да си декларират заболяването. Но е факт, признат от специалистите, че много млади и здрави хора изкарват COVID, без да усетят даже. И след това констатират, че имат антитела и клетъчен имунитет. Нали целта е преди всичко да се даде достъп до дейности в затворени помещения на хора, които са предпазени от заразяване, а не да бъдат наказвани за нещо, за което в повечето случаи не са и виновни.

И все пак: макар да е право на всеки да реши дали да се ваксинира, добре е неваксинираните да се замислят дали хората в държави като Дания, Израел, САЩ, Нова Зеландия, Австралия, Сингапур, Германия са по-прости от нас и дали медицината им е по-зле от нашата, та мнозинството от тях се ваксинираха.

  • Възела със Скопие и папата няма да може да разсече

    Възела със Скопие и папата няма да може да разсече

    Възелът за европейското битие на нашите съседи - македонците, се заплете толкова много, че само чудо би го решило. Толкова европейски и американски пратеници дойдоха в София да ходатайстват за Скопие, а работата отива на отлагане. Каквото в Северна Македония (а и в Албания, която страда без вина виновна) не искат и да чуят
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо